SJOKKERT: Per Arne Persson vil jobbe for gode gyteplasser for laksen, og er sjokkert over hvor mye søppel den gytende laksen må svømme mellom. Foto: Mats Johannesen

KRISTIANSAND: — Det er helt utrolig. Og det er ikke barn som kaster tv-er. Det er voksne, sier Per Arne Persson. Han er med i kultiveringsutvalget i Otra Laxefiskerlag, men dro i gang dugnaden på eget initiativ. Bekken de rydder er en sidebekk til Otra på Strai i Kristiansand. På høsten står det alltid mange laks som gyter her.

Persson sier at de rydder bekken for å hjelpe laksen. Etter hvert vil han også gruslegge noen partier i bekken for å bedre gyteforholdene.

IHERDIGE: Jacob Jønsrud og Ole Vaaler var med på å rydde bekken for søppel. Foto: Mats Johannesen

Sperrer for laksenPersson var ikke klar over forholdene i Straibekken før nylig. Da så han hvor mye laks som gikk opp for å gyte i en liten sidebekk. Samtidig så han at bekken var sterkt forsøplet. Han så sykler og sykkeldeler som lå i bekken, flere ødelagte fjernsyn, bølgeblikkplater og mye annen skrot. Persson er ikke sikker på hvor mye det forurenser vannet, men mener det kan være skadelig for vannkvaliteten. Det største problemet er likevel at det sperrer for laksen som svømmer opp elva for å gyte. Skrotet ødelegger de fine gyteplassene.

Jeg tror ikke laksen vil gyte like villig når bekkene er fulle av skrot

— Jeg tror ikke laksen vil gyte like villig når bekkene er fulle av skrot, skyter André Vaaler inn. De ryddet også unna en del greiner som sperret elva, selv om Persson peker på at det ikke er et stort problem.

Skjønner ikke hvorfor

Dugnadsgjengen på åtte - ti personer ryddet først et område i bekken på Strai i nærheten av boligområdet ved Gangdalen. Der fant de raskt nok skrot til en halv container. Deretter dro både barn og voksne til et av stedene bekken krysser under Setesdalsveien.

— Se, her ligger det også to sykler. Det er forferdelig utbryter Persson.

FORURENSET: Geir og Jacob Jønsrud var blant dugnadsgjengen som fant flere sykler i bekken som renner gjennom Strai og ut i Otra. Foto: Mats Johannesen

Han sier at disse sidebekkene til Otra er viktig for laksen, og skjønner ikke hvorfor folk vil forurense her.— Søppelanlegget ligger like opp i veien her. Det er tragisk at de heller velger bekken når de skal kvitte seg med avfallet. Når de først har fått tv-en inn i bilen, skjønner jeg ikke at de stopper og lemper den ut her, sier Persson.

Hjelp av barn

Han hadde med seg både barn og voksne på dugnaden. Han håper nå på et samarbeid med Ytre Torridal Skole.

Jeg håper elevene kan være med på å rydde og ta vannprøver. Jeg er sikker på at de ungdommene som er med på å rydde i bekken, selv aldri vil forsøple

— Jeg håper elevene kan være med på å rydde og ta vannprøver. Jeg er sikker på at de ungdommene som er med på å rydde i bekken, selv aldri vil forsøple. I stedet kan de spre gode holdninger, sier Persson.

Blant de andre som ryddet, var Geir Jønsrud og André Vaaler som sammen med andre venner på Strai har sitt eget lokale fiskerlag. De ryddet sammen med sønnene sine Ole Vaaler og Jacob Jønsrud.

— Vi har et godt og trivelig miljø, og ønsker at også ungene våre skal bli interessert i laksefiske. I år har det ikke vært det beste året for fiske, og vi ønsker å legge til rette for gode gyteforhold, sier Jønsrud som i fjor dro opp en laks på sju kilo, og i år har hatt en på 3,8 kilo.