KRISTIANSAND: 20-åringen ønsket ikke å høre gjerningsmannen forklare seg uimotsagt om sin ideologi gjennom et dokument han har forberedt i fengselet.

— Nå kom det en sekvens med noe han har fått lov til å forberede i mange måneder. Det har jeg ingen interesse av å høre på. Det er en opplesning av et forvrengt verdensbilde. Da har jeg bedre ting å gjøre, sier Jannike Arnesen til Fædrelandsvennen.

Følg rettssaken live her i tekst, samt video i pausene.

AUF-eren fra Kristiansand følger videoverføringen av rettssaken i Oslo tingrett til Kristiansand tingrett.I talen sin sa Anders Behring Breivik blant annet at han har gjennomført det mest spektakulære attentatet i Europa siden andre verdenskrig. Han sammenlikner seg også med den såkalte lasermannen som skjøt og drepte flere innvandrere i Sverige.

Flere reaksjoner

Det var på forhånd varslet at Breivik ville bruke 30 minutter på gjennomgangen av dokumentet som er på 13 sider. Underveis ble han flere ganger irettesatt av tingrettsdommeren, Wenche Elisabeth Arntzen.Breivik hevdet han tonet ned retorikken sin av hensn til de fornærmede i saken. Likevel avbrøt koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen talen hans.

— Jeg beklager at jeg avbryter, men jeg får nå mange reaksjoner fra de fornærmede om at Breivik får lov til å stå og lese opp på denne måten, sa Larsen i Oslo tingrett.

Breivik fikk til slutt lese i 75 minutter.

- Ren ondskap

Sveinung Søndervik Johnsen er bistandsadvokat for Jannike Arnesen, og fulgte talen til Breivik for klienten sin.— Det han sier er helt sykt, for å si det folkelig. Det er et forkvaklet bilde av hvordan samfunnet fungerer. Han lager sine egne meninger, bruker masse fremmedord for å forsvare sine handlinger. Men i bunn og grunn er det ren ondskap vi prater om, sier Johnsen til Fædrelandsvennen.

— Er det nødvendig å høre dette?

— Ja, det er nødvendig å høre bakgrunnen for hvordan en mann kan gjøre sånne grusomme handlinger.