KRISTIANSAND: De siste årene har Protestfestivalen mottatt 400.000 kroner i støtte fra kommunen. 200.000 av disse midlene ligger inne som en fast post for at festivalen skal få statsstøtte.

— For å få de resterende midlene, har vi kontaktet enkelte partier og bedt om hjelp. Disse har sørget for at flertallet gir oss den støtten vi trenger, sier Svein Inge Olsen i Protestfestivalen.

LES OGSÅ: Disse fikk og disse fikk ikke kommunale penger

- Dramatisk

For årets budsjett er Protestfestivalens grunnstøtte redusert til 165.000 på grunn av at Rådmannen innstilte at festivalen skulle få 35 000 mindre i grunnstøtte.— Dette var en tabbe. Bystyret vedtok at vi skulle få det samme som vi har alltid har fått, men på grunn av denne innstillingen fikk vi 35.000 mindre, sier Olsen.

Ekstra midler er heller ikke bevilget.

— Det er ganske dramatisk for oss å få halvert støtten, og det kan få konsekvenser for gjennomføringen av Protestfestivalen, sier Svein Inge Olsen.

Han opplever søknadsordningen som tilfeldig og uforutsigbar.

— Det virker litt tilfeldig når man får og ikke får støtte, mener han.

Kontakter politikere

— Vi har hatt en god dialog med kommunens politikere og administrasjon i mange år, sier Filadelfias administrative leder, Lasse Rosten.

For 2012 søkte Filadelfia om midler til deres frivillighetssentral, men fikk ikke midler til dette. I 2011 fikk menigheten 1 580 000 kroner til omsorgssenteret, og søkte om ytterligere 500 000 for 2012, og fikk innvilget 440 000 kroner i økt støtte, til sammen 2 020 000 kroner. Det ble søkt om og innvilget 250 000 kroner for ettervernsprosjektet.

— Noen ganger har vi sendt søknad til alle partiene, andre ganger har vi rettet oss inn mot enkelte partier. Noen ganger har vi fått det vi har søkt, og andre ganger ikke, forteller Rosten som mener at samarbeidet med kommunen fungerer godt.

— Politikerne har et stort ansvar når det gjelder å fordele midler, og dette er en viktig oppgave. Vi er veldig takknemmelige for de midlene vi får. For hver krone vi får kan vi bidra mye med frivillige og dugnad. Dette er en god investering for kommunen, mener Rosten.Rosegården Teaterhus er aktive i ulike kulturelle fora.

— Vi sender inn en generell søknad der vi beskriver husets utvikling, hvilke planer vi har det neste året og legger ved budsjett for neste år, sier daglig leder John Natvig.

I fjor fikk Rosegården Teaterhus 400 000 kroner. For 2012 søkte Rosegården om 600 000 kroner, men fikk 475 000. Selv om Rosegården Teaterhus ikke fikk hele beløpet det ble søkt om, er Natvig fornøyd med hvordan søkeprosessen fungerer.

— Vi ønsker selvfølgelig mer støtte, men vi er klare over at det er flere organisasjoner som midlene skal fordeles mellom, sier han.

Ut og bort

World Tour i sandvolleyball har vært et av de store sommerarrangementene i Kristiansand de siste årene. I år blir det ingen ting. En av grunnene er at begivenheten forsvant ut av politikernes liste. I 2011 fikk de 725.000 kroner i støtte. I 2012 var alt borte, selv om de var lovet å få beholde halvparten.

— Manglende støtte er en av årsakene til at vi ikke fortsetter, sier arrangør Bjørn Maaseide. Hans kollega Odd Langhelle sier at de ikke drev lobbyvirksomhet for å beholde pengene.

— Det handler om regionen skal ha store arrangementer eller ikke. Ting som dette blir så stort at det er nødt til å være et fellesløft om vi skal få det til, sier Langhelle.