Terje A. Tønnessen, frittstående prest:

— Han hadde gjort opprør mot den norske påsken med påskegodt, hyttetur, skiføre og nytelse. Han hadde refset den norske kulturen med

TERJE A. TØNNESSEN

kommersialisering og åndelig likegyldighet. Mest av alt hadde Han snakket om seg selv. Han hadde sagt "Følg meg". Det hadde nok blitt ganske kraftig oppstyr, tenker jeg. Og så hadde han provosert mange fordi han hadde inkludert alle.

GUNNAR JEPPESTØL

Gunnar Jeppestøl, hovedpastor Filadelfia Vennesla:— Jeg tror Jesus hadde gjort opprør mot grådigheten. Vi er så veldig oss selv nok i 2012. Selvopptatte og materialistiske. Han hadde refset oss for måten vi tar i mot og behandler innvandrere og de som er annerledes - og hvordan vi deler med de som ikke har. Jesus opphøyer de små og skyver ned fra tronen de som tror de er noe. Han hadde trøstet og hjulpet de svake, og refset de som hevder seg på andres bekostning. Hvis vi mener å vite hva Jesus ville gjort, må vi som troende gjøre det samme. Spørsmålet er derfor veldig alvorlig.

AUD SUNDE SMEMO

A ud Sunde Smemo, sogneprest Domkirken: — Jesus hadde kanskje bosatt seg under Vesterveibroa sammen med tiggerne. Jesus provoserte veldig med sin vennekrets. Han hadde stilt seg på de utstøttes side, og Han hadde reagert på hvordan vi behandler våre minste. Han hadde gjort opprør mot vår materialisme. Til de fleste av oss ville Han sagt rett ut at vi gir altfor lite. Han hadde gitt verdighet til alle som andre ikke gir verdighet. Samtidig tror jeg Han hadde satt pris på at kirken er raus og relevant og varm for så mange. Han hadde bedt oss huske å ha varme hjerter for alle mennesker. Han hadde også kraftig kritisert måten vi behandler skaperverket på.

JAN OTTO FREDWALL

Jan Otto Fredwall, sogneprest Vennesla:— Først og fremst tror jeg Jesus hadde vært fornøyd med at så mange på Sørlandet ønsker å følge ham. Opprør hadde Han gjort mot alle som utnytter mennesker og som tråkker på andre for å få til sitt eget. Egentlig tror jeg ikke at Han hadde gjort så mye opprør. Han hadde brukt tiden til å gå rolig rundt og snakke med folk, og gjøre godt. Oppmuntret de som trenger oppmuntring, forsøkt å hjelpe oss på livsveien. Og så hadde Han sett til hjertene og ikke alle de ytre tingene vi omgir oss med.

ELIN FAGERBAKKE

Elin Linde Fagerbakke, pastor Salem Kristiansand:— Påsken er høytiden hvor vi feirer at Gud kom menneskene i møte og frelste oss. Derfor tror jeg Jesus hadde reagert en del på den norske påsken i 2012, og undret seg over at påskeharer, påskekyllinger, påskegodt og alt det der hadde tatt Hans plass. Jesus ville vært radikal, men Han refset jo aldri de som ikke trodde, Han ba dem i stedet omvende seg. Det var fariseerne og de som var troende han kritiserte kraftigst. Han kritiserte dem for ikke å leve som de lærte. Derfor hadde Han nok utfordret oss kristne på å møte alle mennesker. Han ville nok spurt hva vi gjorde for de fattige og utstøtte, og Han ville oppmuntret til mer nestekjærlighet.

FRODE EIKENES

Pater Frode Eikenes, St. Angsar katolske menighet:— Jesus døde ikke fordi han gjorde politisk opprør, men for å frelse menneskeheten og sone dine og mine synder. Det er typisk modernistisk og altfor smalt å redusere frelseshandlingen og det hellige mysterium i påsken til en historie om en opprører. Det vil jeg ikke være med på. Derfor vil jeg rett og slett ikke svare på denne utfordringen, selv om Jesus har mye å si oss, også vi som lever i 2012.