LILLESAND: — Oj, se på den, utbrøt Helga Pedersen på brygga i Lillesand, da en svane seilte opp mot bryggekanten.

— Jeg tror jeg aldri har vært så nærme en svane før, sa hun engasjert.

Arbeiderpartiets nestleder stoppet opp en liten time i Lillesand, på sin hektiske sørlandsvisitt tirsdag.

Rundtur i Agder

Pedersen leder programkomiteen i Ap. Formålet med rundturen i Agder var å få innspill til partiprogrammet for neste periode. På timeplanen sto blant annet besøk hos Agder Energi, Dyreparken og UiA.

Gruppeleder Leif Vagle i Lillesand Arbeiderparti var stolt over å få Pedersen på besøk, som eneste lokallag på Agder. Sammen med lokallagsleder Gro Bråten fôret han stortingspolitikeren med lokale kampsaker.

— Det viktigste vi prøvde å få frem var strandsoneproblematikken. Vi ønsker at Staten skal bli en mer aktiv oppkjøper av strandeiendommer, slik at de kan gjøres tilgjengelig for allmennheten, sier Vagle.

Penger til kyststier

Bråten overleverte et konkret forslag til Pedersen.

— Forslaget vårt gikk ut på at Staten tar nasjonal styring på dette med friluftsliv og allmenne interesser, og at Staten bevilger penger til å lage kyststier i kommunene, sier lederen i Lillesand Ap.

Og etter møtet nærmest lovet Pedersen å programfeste arbeidet for økte friluftsmuligheter langs sjøen.

— Dette med kyststier er en viktig sak, som vi sannsynligvis kommer til å legge inn partiprogrammet. Vi vil satse mer på fysisk aktivitet og da er det viktig å etablere gode friluftsområder som får folk til å bevege seg mer, sier hun til Fædrelandsvennen.

- Kommunene må ta ansvar

— Jeg mener det bør være et mål at Staten kjøper opp flere strandeiendommer. Dette kan vi bruke friluftsmidler til, for å sikre strandsonen for folk flest. Det bør ikke være tykkelsen på lommeboka som avgjør om du få ligge på de fineste strendene.

Hun mener imidlertid at kommunene også må ta store deler av ansvaret for å tilgjengeliggjøre de sjønære områdene.

— Kommunene kan ikke tillate at strandsonen blir bygget ned, for så å forvente at Staten skal kjøpe tilbake dyre eiendommer, avslutter Pedersen.