KRISTIANSAND: — Det ligger i kortene at det må bli skolenedleggelse dersom man legger dette budsjettet til grunn, sier gruppeleder for Fremskrittspartiet, Tor S. Utsogn. I handlingsplanen er det lagt inn en ekstra, uspesifisert besparelse på 4,5 millioner kroner i 2016 og 9 millioner fra 2017. Dette kommer på toppen av årlige innsparinger på 11 millioner kroner som er mer spesifisert.

Fornøyd varaordfører

Mette Gundersen (Ap), varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) og Venstre-duoen Eva Kvelland og Dag Vige tenker i samme baner.

— Det er et godt budsjett. Jeg synes det vitner om kontroll og disiplin. Selv om det er stramt budsjett er administrasjonen lydig og har tatt de politiske signalene, sier Kristiansen. Også han la raskt merke til at det ikke kuttes noe innen helse- og sosial, mens skolene må kutte mer og mer - frem til over 20 årlige millioner fra 2017. — Med de summene må vi enten legge ned to skoler, restrukturere eller kutte lærerstillinger, sier han.

— Kan man unngå nedleggelse av skoler?

— Kanskje, svarer varaordføreren.

Han legger til at han er glad for fire prosents kutt i eiendomsskatten.

- Rammer undervisningen

Eva Kvelland og Dag Vige fra Venstre sier at det er tunge tak som må tas i skolesektoren.

— Det er ingen tvil om at dette går utover undervisningen. Det bekreftet også oppvekstdirektør Arild Rekve på mitt spørsmål, sier Kvelland. Hun peker på at Kristiansand har en dyr skolestruktur, og bruker mer på skole enn sammenlignbare kommuner.

— Vi har kanskje gjort oss selv en bjørnetjeneste med å ikke legge ned skoler tidligere, sier Kvelland.

Rekve sa at det vil bli svært utfordrende å ta disse kuttene.

— Det blir vanskelig uten at det rammer undervisningen, sa han fra bystyrets talerstol.

Partikollega Dag Vige finner frem noe av det positive når han skal kommentere budsjettet.

— Biblioteket får ti millioner kroner. Det er veldig positivt for byens best besøkte kulturinstitusjon.

Ny debatt

Gruppeleder Mette Gundersen (Ap) mener budsjettet har en klar høyredreining.

— De legger hele veksten i barnehagesektoren på private. Fra før har vi 70 prosent private barnehager her i kommunen. Nå blir det enda mer, sier Mette Gundersen. Hun mener en 50/50-fordeling er det riktige.

— De varsler også mer konkurranseutsetting, sier hun.

Også Gundersen ser at det ligger store skolekutt i budsjettforslaget.

— Rådmannen har jo tidligere irritert seg over at vi ikke har lagt ned skoler. Nå har han igjen tatt initiativ til at vi skal diskutere dette. Den debatten kommer igjen nå, sier hun.

Ingen av politikerne vi snakket med vil si hvilke skoler som ligger dårligst an. I investeringsbudsjettet ligger utsettelse av renovering av både Justvik og Mosby skoler.

— Vi ønsker ikke nedleggelser fordi vi mener det er bra å gå på skole i nærmiljøet sitt, sier Gundersen.