MANDAL: — Så koselig, utbryter 94 år gamle Arne Engebretsen når Tim plasseres på fanget. Hunden slår seg raskt til ro mens den blir klappet og kjælet med. Dette er den godt vant med.

Mandal sykehjem ble for noen uker siden sertifisert som et såkalt livsgledesykehjem, som det første i Vest-Agder. Fra før av er det sykehjem i Arendal og Grimstad på Sørlandet som kan kalle seg noe slikt. I alt er det nå åtte slike sykehjem i Norge, og flere sykehjem også her sør jobber mot målet.

Hensikten er å sette i system hvordan sykehjemmene kan gi de eldre bedre psykisk helse.

Ordningen med livsgledesykehjem sertifiseres gjennom stiftelsen "Livsglede for eldre" og er en nasjonal ordning. Det hadde sin start i 2005 etter en ide fra sykepleierstudenter i Kristiansand, som så behovet for å skape mer aktivitet og glede i eldreomsorgen.

Satt i system

Ved Mandal sykehjem har de ansatte i to år jobbet mot å bli livsgledesykehjem.

Musikk er en meget viktig del av livsgledeprosjektet. Marianne Tallaksen kommer og spiller piano en gang i uka i dagligstuen på sykehjemmet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det manglet ikke på å gi de eldre livsglede før heller, men nå har vi fått satt dette i system, forteller avdelingssykepleierne Lise Røyland og Hilde Berg Bentsen på sykehjemmet.Det er ni ulike kriterier for å kunne kalle seg livsgledesykehjem som Mandal sykehjem nå har oppfylt.

Blant disse er for eksempel at beboerne skal få fortsette med hobbyene sine. Et annet er at det skal legges til rette for besøk av barnehager.

— Hver avdeling har kontakt med sine spesielle barnehager. De kommer hit med jevne mellomrom til felles glede. Barna spiser matpakken sin her, tegner og leker, forteller Røyland.

Skal ut av hus

Et annet kriterium er at pasientene skal komme seg ut i frisk luft en gang i uka. I tillegg til at de ansatte selv sørger for dette, støtter sykehjemmet seg på frivillighetssentralen og besøksvenner.

Dessuten skal beboerne ha kontakt med dyr, noe som spesielt er godt for de med demens. Hunden Tim tasser rundt i korridorene, og skaper smil og latter der den kommer.

På bordet står utstoppede dyr, noe beboer Arvid Bekkeli synes er storveis. Sykepleierstudent Aleksia Guldbrandsen ved siden av. Foto: Jarle R. Martinsen

Han tilhører en av de ansatte og er med hver dag.

Det legges også vekt på å skape hyggelige rammer rundt måltidene.

— Vi skal så langt det lar seg gjøre sitte ned med pasientene når de spiser for å snakke og ha det koselig med dem. Det er ikke alltid det går om det er travelt, men stort sett får vi det til, forteller de.

Sang og musikk skal også være en viktig del av hverdagen.

Årstidene

Å være på et sykehjem betyr ofte at beboerne ikke får særlig følelse med årstidene. Et kriterium er derfor å trekke inn årstidene i hverdagen. Som å spise jordbær når de kommer på tidligsommeren og pynte med høstblader når det er tid for det.

— Å sette fokus på livskvalitet gjør også noe med de ansatte. De ser jo hvordan de eldre trives, og det gjør jobben enda mer meningsfylt, forteller Røyland.

Det er nå startet opp sertifiseringsprosesser også i Kvinesdal, Lindesnes og på flere sykehjem i Grimstad og Arendal.

Ingen grunn til å grue seg

96 år gamle Gulovna Udø gruet seg til å flytte på sykehjem. Det hadde hun ikke trengt.

Gulovna Udø er 96 år og har vært på sykehjemmet siden i vår. Hun koser seg, og synes de ansatte gjør alt de kan til beste for henne og de andre beboerne. Foto: Jarle R. Martinsen

— Nei, det kunne jeg spart meg. Her er alle så snille, både de ansatte og de som bor her, sier hun.Hun har bodd noen måneder på Mandal sykehjem, og mener hun ikke kan ha det bedre. - Her i forrige uke skulle jeg bringe blomster til noen. Og da trillet en av de ansatte meg av gårde i rullestolen så raskt som bare det, sier hun og smiler.

For henne er livskvalitet å ha det mentalt bra så lenge som hun kan.

— Jeg får snakke med de ansatte og beboerne så mye som jeg vil. Det er givende, synes hun.

Og Udø deltar aktivt når det er ulike arrangement på sykehjemmet. Som uka før da det var krabbefest i dagligstuen.

— Det var så fint. Bingoen hver uke er jeg også med på, sier hun.

Hun liker veldig godt når det er noen som spiller musikk. At det spankulerer en hund i avdelingen er også flott, selv om hun helst hadde sett at det var en katt...