FARSUND: I den siste helgen i juni er det høytid på Lista. American Festival er i gang og tettstedet Vanse koker. Her kreves det to flaggstenger, én for det norske flagget og én for det amerikanske.

SE VIDEO FRA VANSE ØVERST I SAKEN!

— Det er den eneste gangen i året det er trafikkork i Vanse, sier Finn Andersen som er Vice President i American festival committee. Til og med titlene er amerikanske, melder Aftenposten.no.

Vennkapsby med Brooklyn

Vanse ligger aller lengst sør i Norge, på Lista-halvøyen. Det har kun noen tusen innbyggere og man kjører gjennom sentrum på under 30 sekund.

Likevel har tettstedet et offisielt vennskap med Brooklyn i New York. I parken i Vanse er det til og med plantet et tre som er gitt av Brooklyn.

USAs ambassadør til Norge, Barry B. White, var en naturlig gjest å invitere til festivalen. Her sitter han i et av rommene over spisestedet 8th avenue som er innredet som en amerikansk stue i etterkrigstiden. Foto: Ellen Johanne Jarli

— Det er kun Irland som har en større del av befolkningen som har emigrert til USA, sier USAs ambassadør til Norge, Barry B. White.Ambassadøren er en naturlig gjest på festivalen og deltar som dommer i både cupcake-konkurranse og misse-konkurranse.

Finn Andersen forklarer at Lista-området var det distriktet som hadde mest utvandring til USA på begynnelsen av 1900-tallet. I tillegg var det mye utvandring like etter krigen da det var lite arbeid å få i området.

— En stor del av utvandrerne fra Lista-området bosatte seg i Brooklyn, og American Festival forsøker å ta vare på båndene mellom Brooklyn og Lista, sier Andersen.

Misse-kåring

Festivalen har alt man kan forestille seg å finne på en festival i utkantnorge. Amerikanske veteranbiler, Elvis-imitator, tivoli, sukkerspinn, flagg, street dance og eldredans. Også misse-kåring. Med kun to påmeldte.

— Hva ville du gjort hvis du var Gud for en dag, spør misse-generalen i konkurransen.

— Jeg ville satt frem et smil og gledet andre. Også ville jeg ha gjort at alle som sultet fikk mat, svarer Yvonne Tønnessen.

Kanskje var det akkurat det svaret som tippet kåringen i hennes favør.

Fly-in movie

På fredagen arrangeres det selvfølgelig også drive-in kino, men dette året har de tatt det helt ut og invitert lokale flyentusiaster.

Drive-in kino var også en del av det offisielle programmet på American Festival. Foto: Ellen Johanne Jarli

Arrangør Hans-Egill Berven forteller stolt at det er Norges og muligens Europas første fly-in movie og at det kun har skjedd en gang før i Colorado i 1948.Berven forteller at fascinasjonen for USA ikke handler om politikk, økonomi eller new liberalism, men heller den amerikanske kulturen.

— Det er en enormt rik kultur som vi har fått lov til å ta del i, sier Berven og forklarer at det er helt naturlig at det arrangeres American Festival i Vanse.

— Folk her heter Gary og Johnny, og masse rare amerikanske navn, så det er en del av vår av vår identitet på alle måter, sier Berven.

Fra Elvis-konsert i 1973 til Lista Amcar Club

For presidenten i Lista Amcar Club, Jan Jørgensen, er festivalen et av årets høydepunkt.

— Jeg har amerikansk bil, amerikansk båt, amerikansk hus, amerikansk kone og jeg lever amerikansk, forteller han mens vi cruiser avgårde i den ene av hans enorme amerikanske biler. Senere på dagen skal han være sjåfør for USAs ambassadør.

Jørgensen har en hel rad av cowboy-støvler i gangen til huset, og en skinnjakke med “USA” og en stor ørn brodert på ryggen. Før fotografen skal ta portrettbilde skifter han fra caps til cowboy-hatt.

— Jeg er veldig glad i å leve i nostalgien - i denne viktige epoken for manges liv, sier Jørgensen.

Jan Jørgensen er president i Lista Amcar Club. I "Furtebua" har han samlet alle sine USA-minner. Foto: Ellen Johanne Jarli

Han fikk et forhold til USA allerede som treåring da fetteren og tanten kom fra USA med den første bamsen han kan huske. “Boppen”, heter den og ligner på en karakter i Toy Story.Bestefaren til Jørgensen var i USA i 20 år før han kom hjem for å slå seg til ro som 42-åring. Faren reiste ut i 1955, og selv reiste han bort da han var ferdig i militæret på syttitallet.

Da han vokste opp pleide han å erte faren med at det eneste faren kunne av gangetabellen var 7-gangen siden dollaren lå stabilt på 7. Fascinasjonen for USA hadde kanskje sitt høydepunkt da han var på Elvis-konsert i USA i 1973. Presidenten i New York Elvis fanclub hadde ordnet billetter på første rad i et forsøk på å tilnærme seg Jørgensens søster. Like før konserten ble han tilbudt 180 dollar, nesten to ukeslønner, for å sitte fire rader lenger bak.

— Du må gjøre hva du vil, men jeg blir her, sa Jørgensen til fanclub-presidenten.

— Det var en fantastisk opplevelse.

Over gressplenen fra huset har Jørgensen samlet alle USA-minnene i det han har døpt “Furtebua”.

— Her sitter jeg ofte med kamerater og snakker om fremtidige turer.

Snart skal han ut på sin tur nr 40. SE VIDEO FRA VANSE ØVERST I SAKEN!