VÅT: Erna Solberg ble våt på bena av turen gjennom randesundsskogen. Men hun hadde med seg skift. Foto: Valerie Kubens

KRISTIANSAND: Høyre-lederen vil bruke lønnstilskudd som virkemiddel, Olsen vil fjerne arbeidsgiveravgiften.

Nylig la Statistisk sentralbyrå fram tall som viser at sysselsettingen i Norge er på vei ned, og er lavere enn noen gang de siste ti årene. I mars lå sysselsettingsgraden for befolkningen i alderen 15 — 74 på 68,6 prosent. Aldri har en så stor andel av befolkningen stått utenfor arbeidslivet. Samtidig er det skapt rundt 300.000 nye arbeidsplasser i perioden.

— Men de har i stor grad blitt fylt opp av arbeidsinnvandrerne istedenfor av nordmenn som står utenfor arbeidslivet, sier Solberg.

— Jeg tror regjeringen har vært for opptatt av å få systemene til å fungere, som Nav- og pensjonsreformene, til å se om de tilfører jobber som gjør at folk faktisk kommer i arbeid, sier Solberg.

Olsens kongstanke

ÆRBØDIGST: Vest-Agders fylkesleder Ole Guttorm Ihme hilser ærbødigst på sin partileder Erna Solberg. Foto: Valerie Kubens

Stormberg-gründeren er enig med Solberg om målet, men har et annet forslag til virkemiddel:— Hvis bedrifter som tar sosialt ansvar kunne bli fritatt for arbeidsgiveravgift i to år for den personen de ansetter, ville det vært et positivt incentiv.

Erna Solberg likte tanken.

— Dette høres interessant ut, og er en tanke vi må diskutere. Vi må finne nøkkelen som gjør at norske arbeidsgivere ansetter folk som står utenfor, sa Solberg.- Jens Stoltenbergs slagord "Alle skal med" har han ikke klart å innfri, sier Solberg.

På tur med Olsen

Torsdag gikk hun tur med Steinar J. Olsen i Stormberg hvor 25 prosent av de ansatte har en bakgrunn som av en eller annen grunn gjør det vanskelig å få innpass i arbeidslivet.

— Jeg går tur med ham fordi det er et morsomt stunt, men også fordi Stormberg gjør det godt på et område som jeg er opptatt av. Det er viktig at noen bedrifter går foran og viser at det nytter å få til et inkluderende arbeidsliv. Det er altfor mange av dem som står utenfor arbeidslivet som hadde klart det hvis de hadde fått en sjanse, sier Solberg.

— Jeg ønsker å overbevise det norske arbeidslivet om at de har et sosialt ansvar til å få folk tilbake i jobb. Der må det offentlige være med å avhjelpe risikoen. Nav må stille opp med lønnstilskudd i begynnelsen av en ansettelse slik at folk kan få vist seg i arbeidslivet, sier hun.

Penger til døende barn

Med seg på turen hadde Erna Solberg en overraskelse til Natasha Pedersen, som fulgte henne deler av veien. Pedersen jobber for å få etablert lindrende behandling for døende barn i Norge, på linje med det som fins i de fleste vestlige land.

— I Høyres forslag til revidert nasjonalbudsjett har vi lagt inn et forslag om én million kroner til arbeidet ditt i "Lindrende enhet og omsorg for barn", sa Erna, til Pedersens store overraskelse og glede.

— I Norge er vi bedre på blålys og akuttmedisin enn til å ta oss av rehabilitering. Norsk medisin blir ikke bare styrt av behov, men av sterke fagfolks prioriteringer og forskningsønsker, sa høyreleder Solberg.