KRISTIANSAND: Kravet om oppreisningserstatning ble avvist av retten. Den 17 år gamle jenta fra Grimstad hadde overnattet hos noen bekjente på Haus. Hun forlot huset, og ble senere observert i veikanten av bilister som passerte.

Den 52 år gamle mannen var på vei hjem til Vennesla med lastebilen sin da påkjørselen fant sted. Den unge kvinnen døde momentant av skadene hun pådro seg. Etterforskningen av saken endte opp med at statsadvokatene i Agder henla saken.

De etterlattes bistandsadvokat påklaget denne avgjørelsen, og Riksadvokaten beordret deretter tiltale slik at saken kom til retten.

— Påfallende

I forbindelse med vurderingen av bevisene i retten, uttaler dommerne blant annet:

"Retten har merket seg tiltaltes forklaring om at han ble oppmerksom på Sandlie (og som han trodde var en ting etc.) i en avstand av 20–40 m. Retten finner det påfallende at tiltalte ikke ble oppmerksom på Sandlie tidligere. Retten viser her til at det stedet hvor Sandlie befant seg, var opplyst av sol. Det var god sikt denne dagen, og relativt lite trafikk. Videre var dette stedet i enden av rett strekning på ca. 400 meter. I samme retning trekker at Sandlie var iført en blå jakke, dvs en farge som skilte seg ut fra omgivelsene med grå asfalt og grønn vegetasjon. Retten har også merket seg at andre bilister som passerte Sandlie oppfattet og forstod at det var et menneske som hadde lagt seg i vegkanten-/banen".

Det heter videre i dommen at "retten har også merket seg at tiltaltes forklaring om at han gjorde en unnamanøver slik at forhjulet ikke berørte Sandlie, står i strid med de tekniske beregninger som ble utført i ettertid.

Ifølge vitneforklaringen til politispesialist Mushom er det svært lite sannsynlig at en lastebil - i en hastighet i 70 km - kan svinge unna slik at forhjulet unngår en hindring, men ikke bakhjulet. Retten legger politivitnets vurdering til grunn".

Klanderverdig

"Retten har også merket seg at tiltalte av to møtende bilister fikk gjentatte lyssignaler umiddelbart før overkjørselen fant sted. Tiltalte har bekreftet at han oppfattet dette som en form for advarsel.

Retten finner tiltaltes forklaring om hvordan han oppfattet lyssignalene som plausibel, men finner det klanderverdig at tiltalte ikke valgte å redusere hastigheten. Det vises her til tiltaltes egen forklaring om at han fortsatte i samme hastighet."

I formildende retning har retten lagt vekt på at saken først ble henlagt, erkjennelsen av faktiske forhold, og at den omkomne også utviste uforsiktighet. Det har for retten vært straffeskjerpende at kjøringen resulterte i en dødsulykke, og at det må stilles strenge aktsomhetskrav til bilførere.

Retten mener at bilføreren ikke har utvist grov uaktsomhet, noe som er nødvendig for å bli tilkjent oppreisningserstatning. Kravet fra de etterlatte ble derfor ikke imøtekommet.