STAVANGER: 24 år gamle Per Andreas Vigmostad jobbet på gården til faren på Lindesnes, og skulle til Stavanger for å treffe ei venninne. Han hadde nylig mistet lappen, etter en stygg forbikjøring. Nå hadde han tjuvlånt morens bil. I en rundkjøring ved hurtigbåtterminalen i Stavanger, observerte politiet ham i feil kjørebane. Klokka var rundt tre om natta, 6. mars 2005. En biljakt på over 3 km var i gang.

Per Andreas Vigmostad hadde mistet lappen og forsøkte å stikke av fra politiet. Han ble 24 år gammel. Foto: Privat

— Politiet skulle stoppe Per Andreas for enhver pris. De jagde ham i døden, hevder avdødes far, Per Gunnar Vigmostad (69) overfor Aftenbladet.no.

— Under forfølgelsen av Per Andreas kunne de ha meid ned flere uskyldige. Det finnes ikke noe forsvar for slike biljakter. Det er vanvittig at politiet slipper unna med det, sier Vigmostad til Aftenbladet.

- Han var sjanseløs

Per Gunnar Vigmostad forteller om en sønn om var alt annet enn kriminell. Han var godt likt og hadde en lidenskap for hester. Planen var å flytte til Texas for å jobbe på ranch. Han var nok også for glad i fart. Politiets forfølgelse av Per Andreas gikk gjennom sentrumsgatene, flere rundkjøringer og inn i tunnelen under Storhaug. I ettertid ble farten i 50-sonen anslått til minst 70-80 km/t. I tunnelen foretok Per Andreas minst én forbikjøring.

- Og så den forferdelige larmen fra sirenene i tunnelen. Det er klart han var i sjokk, sier faren.

Per Andreas var ikke kjent i Stavanger, og visste kanskje ikke at tunnelen munnet ut i ei bru – Strømsbrua.Der ventet en politibil med blålys. Per Andreas forsøkt trolig å vrenge til siden. Bilen smalt inn i brukanten og ble totalvraket.

— Han hadde ikke nubbesjangs, med den farten, sier faren.

- Politiet kunne ha slått av blålysene og sirenene. De kunne ha holdt seg på avstand og observert ham. Ikke bare holde på og holde på og jage ham i døden. Det måtte jo gå som det gikk, mener faren.

Ingen politimenn straffet

Etterforskningen til Spesialenheten for politisaker førte til at politiet fikk kritikk for ikke å ha besvart operasjonslederens spørsmål underveis, om hvor høy fart de holdt.

— Kanskje operasjonslederen hadde bedt dem ta det med ro? Kanskje de hadde sagt at forholdene var for farlig til biljakt? Men de svarte aldri. Det burde være klanderverdig, sier faren.

Spesialenheten var i tvil om biljakten var "ubetinget nødvendig", slik loven krever,men konkluderte med henleggelse. Alle de 31 dødsfallene i biljakter i Norge de siste 20 åra er blitt gransket av Spesialenheten og forgjengeren Sefo. Aftenbladet har ikke funnet saker der politiet er blitt straffet for klanderverdig opptreden.

— Så vidt jeg vet har dette aldri skjedd, sier Spesialenhetens leder, Jan Egil Presthus til Aftenbladet.

Etterlyser beklagelse

I to uker satt han og familien ved senga til Per Andreas. Av og til, når de snakket til ham, rant tårer fra øynene og blodtrykket steg. Han hørte visst alt de sa, før han døde av skadene. Siden stilte faren spørsmål til politiet, som hvorfor alle hjulene var punktert. Hadde de lagt ut spikermatte?

— Jeg fikk ikke svar, sier han.

Han etterlyste også en beklagelse.

- Vi får ikke Per Andreas tilbake. Men politiet kunne ha beklaget. Først en vanvittig biljakt. Så at de ikke beklager noe som helst. Vi kommer aldri til å forstå dette, sier Per Gunnar Vigmostad.

Rogaland politidistrikt har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken. Meni Aftenbladet lørdag hevdet politiledelsen at bilforfølgelsene de foretar generelt er forsvarlige.

«Bilforfølgelser generelt skjer ikke på for tynt grunnlag eller i strid med instruksen for bilforfølgelser,» skrev Politidirektoratet i en e-post til Aftenbladet.