KAN VÆRE FORURENSET: Bioforsk analyserer vannprøver for å finne ut alvorlighetsgraden av utslippet. Foto: Kristin Ellefsen

VENNESLA: – Lekkasjen på avløpsvannledningen ser ut til å ha skjedd i forbindelse med at vi har fått boret en tunnel under elva, der landkabelen til den nye likestrømsforbindelsen mellom Norge og Danmark skal strekkes, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett.

Ifølge Statnett ga ingeniørvesenet i Kristiansand kommune klarsignal til at de kunne vente med å utbedre skaden til over helga. Arbeidet med å utbedre skadene kom i gang mandag, og Statnett håper at rørledningsbruddet skal være utbedret i første halvdel av neste uke.

Ledningsbruddet har skjedd ved Saga omtrent på kommunegrensen mellom Kristiansand og Vennesla.

— Vi har tatt vannprøver og hatt dykkere som jobber for å lokalisere skaden, men vet ikke omfanget på skaden ennå. På nåværende tidspunkt kjenner vi ikke til årsaken til hvorfor løsmasseboret har truffet avløpsrøret og dermed skadet. Vi vet heller ikke hvor alvorlig skaden er før vi har gravd det frem, sier Jon Nordby, delprosjektleder i Statkraft.

- Utrolig at de får det til

Kjemiker på Wallboard, Helge Håland, er oppgitt over Statnett. Wallboarden slipper ut treolje og trefiber i tillegg til aluminiumspartikler i avløpet.

— Hadde dette skjedd tidligere på året, ville sannsynligvis aluminiumspartiklene drept lakseyngelen, sier Håland.

Statnett mener det blir hypotetisk å vise til hva som kunne ha skjedd om dette hadde skjedd tidligere.

– Tidspunktet for boring og anleggsarbeidet ellers ble fastlagt og planlagt i nært samarbeid med Otra Laksefiskelag, akkurat for å redusere eventuelle skader på fisken mest mulig, sier Martha Hagerup Nilson.

Gode målinger

Bioforsk har på oppdrag fra Statnett tatt vannprøver flere steder i elva. Ifølge Statnett tilfredsstiller vannprøver tatt 500 meter nedenfor ledningsbruddet kravene til god badekvalitet.

– Vi har bedt fabrikken i Vennesla om å vente med å rense noen tanker til vi har fått utbedret ledningsbruddet. Det er kommunen som eventuelt må gi beskjed til bedriften at de må begrense utslippene fra bedriften, sier Martha Hagerup Nilson.