KRISTIANSAND: — Hva er det lengste du har reist på enveisbillett?

— Kanskje Panama? Det var bryllupsreisen, forøvrig. Jeg har reist mange ganger slik, uten returbillett.

- Hva driver du med akkurat nå?

— Nå sitter jeg her og tenker på elevene mine, som har dratt ut i verden etter et år på Gateakademiet. Vi hadde utstilling i vaktbua på Odderøya i juni, og den var kjempegodt besøkt. Og alle bildene ble solgt, elevene solgte til og med bilder til noen cruiseturister. Det er godt gjort, altså, de kommer jo til Norge og vil helst ha troll. Jeg er så stolt av dem. De presenterte seg på en veldig profesjonell måte. De holder et høyt faglig nivå, både på presentasjon og teknikk.

Hvordan jobber dere på Gateakademiet?

— Elevene jobber prosjektbasert, med ansvar for sin egen fremdrift, og disponerer selv tid til å jobbe med arbeidene sine. På slutten av dagen evaluerer vi, og hver onsdag har vi gruppekritikk. Elevene henger arbeidene sine opp på en vegg og gir tilbakemelding til hverandre. Vi tilstreber at de skal mestre et formspråk, og vi gjennomfører det på et profesjonelt nivå. De lærer å ta imot kritikk, å bruke de rette faguttrykkene, samt å snakke foran andre mennesker. Det har overføringsverdi til mange arenaer i livet.

- Det høres gøy og litt skummelt ut?

— Ja, vi har ikke hatt gruppekritikk før noen griner, pleier jeg å fleipe med.

- Hehe. Men altså, dere hjelper unge til å velge rett vei videre?

— Ja, vi tilbyr et avklaringsår for unge under 23 år. Hver måned setter vi oss ned med dem, og spør: «Vel, hva drømmer du om, kamerat?» Vi anvender det som kalles konsekvenspedagogikk. Alle som jobber der, skal være enige i at dette er pedagogikken, og eleven skal i en lik situasjon alltid bli møtt med det samme, og ikke bli utsatt for en lærers tilfeldige humørsvingninger.

- Hva gir deg godfølelsen?

— Det er når jeg er i verden. Reise, være utenfor det normale. Vi har alle en forestilling om oss selv, om hvem vi er, dypest sett. Det er godt å være den personen. Ellers må jeg kanskje si at jeg slapper av når jeg leser.

- Hva leser du?

— Jeg må trekke fram forfatteren Thomas Pynchon. Han skriver skarpt og vittig. Han gir forresten aldri intervjuer, og veldig få har sett ham. Det hender han sender skuespillere og komikere for å motta prisene han får. Visste du forresten at fluene er utrolig dovne i år? Du kan bare gripe dem – sånn – og ta dem. Vet ikke helt hva det er for noe.

- Det er sommerfølelsen, kanskje. Sørlandstempo. Apropos det, hvis du kunne gitt Kristiansand et godt råd, hva ville det være?

— Utvid Gateakademiet med et verksted til: Installasjon + 3D.