LILLESAND:

Men nå nyter du livet som solturist?

— Ja, jeg liker å reise. Hver vinter tilbringer jeg noen uker i Thailand. Etter hvert er vi blitt en gjeng med "nordiske", som treffes og bor på samme hotell. Men det begynner å bli grusomt mange russere der nå.

Alltid Thailand?

— Nei, har vært i Spania og på Cuba. Veldig spennende, men det er noe spesielt med Thailand. Har reist dit i 17- 18 år nå.

Og nå er du tilbake til snøen?

— Det er da ikke så ille. I en årrekke har jeg tatt bilde på samme dag og sted på Gitmark. Jeg har aldri opplevd en varmere 7. april enn i fjor, men har sett mye mer snø andre år.

Gjør du noe annet enn å reise?

— Liker godt lokalhistorie og slektshistorie. Det er alltid noe å finne. Jeg har for øvrig bidratt til skriving av boka "Helgas og Magnes livshistorie". Men boka er kun ment for etterslekta.

I boka nevner du vel Gitmarks maskinforretning?

— Ja, det er jo en del av historien. Det var slik at det ikke var mulig å leve av 30 mål jord og 1.000 mål skog, og jeg begynte å selge landbruksutstyr. En dag leste jeg i et svensk maskinblad om en finsk maskin som kunne komprimere søppel. Da sa det bare klikk. Dette måtte være noe for Lillesand og Norge. Jeg ringte redaktøren av det svenske bladet, som igjen ringte det finske firmaet. Jeg dro til Finland og fikk kontrakt.

Så ballet det på seg?

— Vi spesialiserte oss på kommunalteknikk. Jeg husker det var ekstra stas da kommunen Tana kjøpte sin første "Tana", som den finske maskinen het. Etter hvert forbød EU komprimering av søppel, men heldigvis hadde vi fått flere ben å stå på. Gitmark har rundt 25 ansatte. Nå styrer minstemann butikken.

Ditt beste barndomsminne?

— Jeg fikk sykkel da jeg ble sju år. Det var en Svithun, kjøpt hos kjøpmannen på Kaldvell. Med sykkelen gjorde jeg ærend for foreldrene mine. Den lengste turen hadde jeg til Grømstad, som jeg sier. Byen ble tross alt bygget på Grøm. Ikke Grim, som jo ligger i Kristiansand.

Og du sier Gitmark med "J"?

— Ja, en gammel regel sier at "i" og "y" vil ingen "j" foran seg se. Gitmark uttales "Jittmark". Sånn er det.