KRISTIANSAND: – Vi tror de fleste ønsker å kunne bli boende i egnet hjem livet ut, og vi mener å ha funnet en boform som gjør det mulig, sier Hilde Sundstøl.

Den tidligere barnehagegründeren har solgt sine 13 private barnehager, og satser sammen med private entreprenører nå for fullt på privat eldreomsorg. De første 56 omsorgsboligene i Solsiden Rona skal stå ferdig om halvannet år. Deretter er planen å bygge og drive tilsvarende omsorgsboliger andre steder i landsdelen

– Vi har presentert konseptet for flere kommuner, som hilser oss velkomne. Det offentlige har mye å spare på at eldre kan bli boende i tilrettelagte boliger, og ikke oppta kostbare institusjonsplasser, sier Hilde Sundstøl.

Kun for eldre

Utbyggerne har satt en nedre aldersgrense på 70 år for å få kjøpe leilighet i Solsiden Rona. Bakgrunnen er at tjenestetilbudet på stedet skreddersys eldres behov og ønsker.

– Vi har lurt på å kjøpe en av leilighetene. Selv er jeg 82 år, og kan aldri vite når jeg får bruk for å kjøpe hjelp. At privat omsorg koster er vi innforstått med. Like viktig er det å ha folk rundt seg dersom en på et tidspunkt skulle bli alene, sier Inger Eidhamar.

Hun var en av rundt 100 som deltok på salgsmøtet.

ELDREGENERAL: Bjørg Bjørsvik tror en framover vil se stadig flere private omsorgsboliger, der beboerne kan velge å kjøpe seg ekstra hjelp utover det de får av kommunen. Foto: Tore André Baardsen

Bjørg Bjørsvik som i en årrekke har kjempet for å få en bedre eldreomsorg, mener dagens eldre nok må finne seg i å ta større ansvar for egen alderdom. Hun mener tilrettelagte leiligheter med muligheter for å kjøpe private helse— og omsorgstjenester er framtiden.– Med tanke på at kommunen tar 85 prosent av inntekten til de som er på sykehjem, trenger det ikke koste mer med private tjenester, sier hun.

Ekstraregning

I tillegg til ordinære felleskostnader i et leilighetskompleks, vil de som kjøper en leilighet i Solsiden Rona få en serviceavgift på 4-5000 kroner måneden per person. Det skal dekke tilgang til helsepersonell hele døgnet, subsidiert kantine, sponsede billetter til Kilden og Aquarama og rådgivingstjeneste. Individuell helsehjelp kommer i tillegg.

– Eldre som investerer i leilighet her har like stor rett på kommunal hjemmehjelp- og pleie, men kan i tillegg kjøpe seg ytterlig hjelp, sier Hilde Sundstøl.

Flere aktører

GRÜNDER: Hilde Sundstøl lar barnehagene seile sin egen sjø, og satser nå for fullt på omsorgsboliger for eldre. Her forklarer hun potensiell kjøper, Inger Eidhamar, om prospektet. Foto: Tore André Baardsen

Også Filadelfia-menigheten i Kristiansand står på trappene til å bygge private omsorgsboliger i tilknytning til det store kongressenteret i kvartal 42. Også her vil beboerne få noen tjenester inkludert i felleskostnadene, og kunne kjøpe seg mer hjelp ved behov.– Vi har som mål å demme opp for ensomhet, og vil etablere trivsels— og dagsenter både for beboerne på huset og i nærområdet, sier prosjektleder Billy Øksendal i Filadelfia.

Kjøpesterk gruppe

At eldre er en kjøpesterk gruppe vises godt når kostbare leilighetsprospekter legges ut for salg. Markedssjef Dag Thomassen i Plussmegleren tror det framover vil være økende behov for leiligheter som er spesielt tilrettelagt og tilpasset eldres behov.

– Jeg tror utbyggere ser at det er og fortsatt vil være et stort marked for tilpassede leiligheter for eldre, men de må passe seg for ikke å ta seg altfor godt betalt. Det er grenser for hva folk er villige til å betale for å bo, mener Dag Thomassen.

– Naturlig utvikling

VENTET: Professor Dag Ingvar Jacobsen ved UiA er ikke overrasket over at flere kommersielle aktører ser muligheten til å tjene penger på eldreomsorgen. Foto: Tore Andre Baardsen

Organisasjoner har lenge vært et supplement til offentlige eldreomsorg, men det er relativt nytt med kommersielle aktører.– Privatiseringen av eldreomsorgen har de siste 10 årene uten store protester blitt drevet fram av Høyre-siden. Jeg vil tro at enhver borgerlig styrt kommune vil ta imot private omsorgsboliger med åpne armer. Det er nok bare Ap og SV som vil være skeptiske, mener professor Dag Ingvar Jacobsen ved Universitet i Agder (UiA).

Han sier økt privatisering av eldreomsorgen er en naturlig utvikling, og at den store økningen i antall eldre uansett vil tvinge fram større egenandeler. God økonomi hos mange eldre gjør at de har råd til å betale mer for egen pleie— og omsorg.

Selskapet som skal tilby beboerne på Solsiden Rona private helse- og omsorgstjenester, tror stat og kommune senere vil se gevinsten av slike private supplement, og da yte økonomisk tilskudd.

– Jeg har liten tro på generelle offentlig delfinansiering av privat pleie- og omsorg. Dette ville i for stor grad blitt et sugerør i statskassa. Det er nok mer sannsynlig at nye offentlige støtteordninger vil bli behovsprøvd, og øremerket de med svakest økonomi, sier Dag Ingvar Jacobsen.