Thor Audun Askedal (t.v.) og Arne Hammen mener området må sikres med strakstiltak. Hvis ikke mener de at flere i området under kan være svært utsatt. Foto: Henrik Ihme
En steinblokk like ovenfor Arne Hammens hus står utsatt til. Foto: Thor Audun Askedal

— Jeg er ikke trygg, og det er heller ikke naboene mine, folk på gang- og sykkelstien eller jernbanen nedenfor. Det er flere løse steiner som kan rase ned, sier Arne Hammen til Fædrelandsvennen.

— På kanten av skråningen vil det være fritt fall, sier han.

Kampestein

Da uværet forrige uke dro med seg en svær kampestein med 2,5 kubikk ned i innkjørselen på Graslijordet, var det bare flaks at ingen ble truffet. Men Hammen regnet da med at han ville få sikret området, og var ikke redd. Etter samtaler med kommunen skjønner han nå at det ikke kommer til å skje med det første.

Hammen har hatt entreprenører på stedet for å sprenge kampesteinen og rydde innkjørselen. Thor Audun Askedal fra Jobbservice har også kappet ned et tre i skråningen, som med en stor rot kunne ha løsnet flere masser.— Det er fjellmasser som står utsatt til. Her kan det komme flere ras, og det må strakstiltak på plass nå, sier Askedal.

Han mener at området nå må befares av geologer og sikres.

— Blir det mye nedbør igjen kan det komme nye ras, spesielt dersom det blir frostspreng. Da kan flere stein rulle, så vi kan ikke vente i lang tid på at det skal settes i gang tiltak, sier han.

- Kan skli rett ut

Det mener også sprengningsentreprenøren som tok seg av kampesteinen i innkjørselen.

— Nærmest veien er det stor rasfare nå, og det er bare snakk om tid før det raser ut. Det henger så mye løst der, at jeg var urolig når jeg sto under, sier Lars Erik Pedersen til Fædrelandsvennen.

En steinblokk like ovenfor Arne Hammens hus står utsatt til. Foto: Thor Audun Askedal

— Jeg har en del erfaring med å vurdere løse steinmasser i jobben min, og jeg ser tydelig at det er flere steinblokker som ligger svært utsatt til – og som kan skli rett ut. Spesielt nå som det går mot vinter, med regn og frost, sier han.Arne Hammen mener at kommunen nå må ta ansvar for den rasutsatte skråningen, som er privat grunn oppover fra Hammens hus.

— Dette huset ble bygd i 1951, og utbygd i 1994. Kommunen ga tillatelse til dette, og da er det også kommunens ansvar å sikre at det er trygt her. Det er det ikke nå.

- Må avvente

Leder av teknisk forvaltning i Vennesla, Arne Vatne, har vært og kikket på området, men sier at saksbehandlingen må gå sin gang.

— Jeg skjønner at de er frustrert med oss, men vi er ikke rett adressat her. Nå er saken til behandling i plan og utbygging, og vi må avvente hva de kommer fram til, sier han.

— Og det kan godt hende at kommunen må ut å gjøre en jobb her, men det kan være jobben må ut på anbud og så videre, sier han.

— Men flere frykter at skredfaren er overhengende?

— Hvis det er snakk om akutt rasfare etter naturskade så må politiet koples på. De har myndighet til å sperre av området, sier han.

Det har ikke lykkes Fædrelandsvennen å komme i kontakt med leder av enhet for plan og utbygging, Eivind Mauland.