Her er de aller siste rulletobakk-pakkene som ble produsert hos Asbjørnsens Tobaksfabrik i Kristiansand i 2004. Johan Hovre dro lasset. Foto: Trygve Skramstad.

– Mens jeg står her og ønsker dere velkommen til jubileumsmarkering, slukker lyset på reven på taket på den tidligere tobakksfabrikken på Vige for godt. En kan vel si at Ylvis-brødrene har overtatt reven, og som varemerke ble den også solgt ut av familieselskapet for fem år siden, sier Asbjørn Fredrik Asbjørnsen.

Asbjørn Fredrik Asbjørnsen hadde mange gode historier å dele med sine gjester fra tobakkseventyret i Kristiansand. Foto: Tore André Baardsen

Den lille nyheten fikk de 130 gjestene som var invitert til markeringen i gamle Arbeideren i Kristiansand, til å sette i en liten pipekonsert.

Det samme reklameskiltet ble for øvrig i 1996 rapportert til Helsedirektoratet av en tilfeldig forbipasserende bilist. Direktoratet krevde skiltet som ble sett på som tobakksreklame fjernet. Asbjørn Fredrik Asbjørnsen påklaget vedtaket flere ganger, og fikk til slutt medhold om at reven kunne bli stående på bygget til evig tid.

Penger opp i røyk

Fredagens jubileumsfest ble holdt i Arbeideren i Dronningens gate, et bygg som inngår i eiendomsporteføljen til Asbjørnsen Holding som et utviklingsprosjekt. Selskapet som eies av Asbjørn Fredrik Asbjørnsen og hans to døtre Fredrikke Asbjørnsen og Vibeke Asbjørnsen Brunvatne omsatte i fjor for 16,8 millioner kroner. Dette er likevel for småpenger å regne sammenlignet med glansdagene til A. Asbjørnsens Tobaksfabrik AS, som for øvrig ble slettet som selskap i Foretaksregisteret i desember i fjor. I 1999 omsatte A. Asbjørnsens Tobaksfabrik for over 60 millioner kroner, og oppnådde et resultat før skatt på 11,5 millioner.

Spøkte om brann

Asbjørnsen holding kjøpte sammen med andre investoren Arbeideren av Kristiansand Arbeiderforening i 2011 for 14,5 millioner kroner, og ønsker å jevne bygget med jorden for å bygge nye leiligheter. Byutviklingsstyret har sagt ja, men fylkeskonservatoren mener fasaden til Arbeideren er vernet i Murbyplanen og varslet innsigelse.

Her er de aller siste rulletobakk-pakkene som ble produsert hos Asbjørnsens Tobaksfabrik i Kristiansand i 2004. Johan Hovre dro lasset. Foto: Trygve Skramstad.

I sin tale til de gjestene på jubileumsmarkeringen spøkte Asbjørn Fredrik Asbjørnsen med at det var røykeforbud inne, men at de bare måtte røyke dersom de kunne tenke seg å sette fyr på alt. Noen minutter senere gikk også brannalarmen, men det viste seg at det var damp fra pølsegrytene på kjøkkenet som var årsaken.

Avgift og toll

Det var tollbarrierer mot EU og norske myndighets avgiftspolitikk som tok knekken på den siste tobakksfabrikken i Norge. Eierne begynte i 2000 å tenke alvorlig på om det ville være mulig å fortsette med tobakksproduksjon i Norge. De innså at tobakksavgiften bare vil fortsette å øke, og at det stadig ville komme nye restriksjoner på røyking på offentlige steder. Skjerpingen av røykeloven gjorde for eksempel at det fra 1. juni 2004 ble forbudt å røyke på alle serveringssteder. Samme året ble produksjonen av Eventyrblanding flagget ut til Danmark, og resten av produksjonen forsvant året etter til Belgia.