GARDERMOEN: — Vi vil gi et signal til abortnemndene og samfunnet at vi ikke ønsker et samfunn som velger bort barn som er annerledes, sier Lyngdal-ordfører Ingunn Foss og stortingsrepresentant Svein Harberg.

De vil fjerne lovens setning om at sykdom hos fosteret kan være en selvstendig grunn til å få abort etter 12. uke.

— Før 12. uke skal det fortsatt ikke være noen endring. Da er det opp til kvinnen å ta et selvstendig valg, sier Foss og Harberg.

Kom i 1978

Dagens abortlov kom i 1978, og er slik at etter 12 uke er det en egen nemnd som skal avgjøre om abort innvilges. Når fosteret er 18 uker, er ikke abort tillatt «med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det».

Hvis graviditeten har gått så langt at fosteret kan være levedyktig (i dag omlag 23 uker), kan ikke abort innvilges på noe grunnlag.

Programkomiteen i Høyre vil fjerne muligheten for at en kvinne kan søke om abort etter 12 uke på grunn av sykdom hos barnet, for eksempel downs syndrom.

Betyr ingenting

Harberg og Foss mener at dette betyr lite i praksis.

– Det vil i sjeldne tilfeller kun være det eneste grunnlaget for en kvinne til å søke abort. Som regel vil hun også søke med grunnlag i andre elementer i abortloven, som for eksempel at en fødsel eller omsorg for barnet setter henne i en vanskelig livssituasjon, sier de to.

— Ikke endring

De to mener at en slik endring av abortloven er et signal til abortnemndene og samfunnet, men at det ikke rammer den enkelte kvinne som velger abort før 12. uke fordi fosteret er sykt.

— Nei, vi skal ikke stille oss til doms over kvinnene som velger abort. Absolutt ingen gjør noe slikt med lett hjerte, spesielt ikke på et slikt grunnlag som at fosteret er sykt, sier Foss og Harberg.

De sier at det er full enighet blant Høyre-delegatene fra Agder om dette synspunktet. De går dermed i mot Høyres kvinneforum som ikke vil ha noen endring i abortloven.

Flertallet vil ikke endre

En spørreundersøkelse som Dagbladet har gjort viser at 56 prosent er uenige i en slik endring abortloven, mens 27 prosent er enige. KrF-velgerne er mest enige, mens det er størst motstand hos Ap og SV sine velgere.

Motstanden er også sterk hos Høyre-velgerne. 50 prosent vil ikke ha noen endring, mens 34 prosent er enige.

— Jeg tror dette kommer av at mange ikke vet at dette forslaget ikke betyr noen innskrenking for den enkelte kvinne, hun skal fortsatt bestemme som før de 12 første ukene, sier Harberg.

Lørdag skal landsmøtet ta stilling til hvordan Høyre skal lande i denne saken som splitter partiet.

— Angriper kvinners rettigheter

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Kari Henriksen mener at forslaget om å stramme inn abortloven er et angrep på kvinnenes rettigheter.

— Abortloven har fungert meget godt helt siden den ble innført. De som tar abort med grunnlag i alvorlig sykdom hos fosteret har tenkt seg meget godt om. Å kalle dette et sorteringssamfunn er en hån mot disse kvinnene, sier Henriksen.

Hun sier at i stedet burde man styrke veiledningen kvinnene får når de oppsøker lege og helsestasjon for å få abort.

— De bør få enda mer kunnskap om hva sykdom ved et foster betyr, sier Henriksen.