KRISTIANSAND: Lundskråga pub kan ifølge regelverket til Kristiansand kommune risikere å miste skjenkebevillingen i fire uker etter at stedet ble tatt på fersken av politiet mens de skjenket øl til tre 17-åringer. En av dem var også overstadig beruset.

Politiet kan i grove tilfeller stenge et utested umiddelbart i to dager.

— Etter mitt minne er dette første gang vi har stengt en pub på grunn av salg av alkohol til mindreårige, sier ordenssjef i politiet i Kristiansand, Dag Tallaksen.

Fra venstre: Dag Tallaksen, ordenssjef i politiet, Tom Eklund, leder av bevillingsseksjonen i Agder politidistrikt, Kim Henrik Gronert, avdelingsleder ved Kontor for skjenkesaker i Kristiansand. Foto: Sondre Steen Holvik

Ordinær behandling

Kommunen besluttet tirsdag at utestedet ikke fratas skjenkebevillingen med umiddelbar virkning, men at saken underlegges ordinær saksbehandling. Det betyr at Lundskråga pub først får saken tilsendt for eventuelle kommentarer, med senere klagemulighet til Fylkesmannen.

Tatt på fersken

Natt til søndag 7. april stengte en politipatrulje stedet med umiddelbar virkning. Da hadde to politibetjenter først observert seks-sju ungdommer inne i lokalet. Tre av dem var mindreårige.

Ungdommene bekreftet overfor politiet at de hadde kjøpt øl, uten å ha blitt avkrevd legitimasjon. De to ansvarlige i baren vedgikk dette. I politirapporten kommer det også fram at de tre mindreårige guttene ikke fremsto som spesielt voksne for alderen, snarere tvert imot.

Den ene av dem ble også vurdert til å være overstadig beruset, uten dokumentasjon eller evne til å kunne gjøre rede for sin bostedsadresse.

Alvorlig sak

Avdelingsleder Kim Henrik Gronert ved Kontor for skjenkesaker sier kommunen ser alvorlig på saken.

— Vi gjorde en vurdering av om bevillingen skulle inndras umiddelbart. Men vår praksis i lignende saker er ordinær saksbehandling, sier Gronert, som nå sender saken til Per Sandø som driver Per Kokk og Lundskråga, for kommentar.

— Dette er første gang vi har fått en politirapport om slike forhold, sier Gronert, som berømmer politiet for dét.

— Det er kjempebra for oss at de har tatt seg tid til det, sier han.

Per Sandø ved Lundskråga sier til Fædrelandsvennen at han ikke vil kommentere saken før han har mottatt dokumentene i saken.

To uker

Ifølge kommunens retningslinjer for sanksjoner overfor skjenkestedene, er hovedregelen at bevillingen inndras i to uker når det er skjenket til mindreårige. I denne saken er det i tillegg skjenket til en åpenbart beruset person, som i seg selv kvalifiserer til to ukers inndragelse.

— Vi vil ikke forskuttere resultatet av saksbehandlingen, sier Gronert.

— Men saken er alvorlig fordi det ikke bare er skjenket til en mindreårig person, men til tre. Det er heller ikke bedt om legitimasjon. Og en av dem er av politiet ble vurdert som åpenbart beruset, sier han.

— Så må kontrollutvalget diskutere om saken er så graverende at bevillingen skal inndras ut over to uker, sier Gronert.

— Retningslinjene åpner for høyere straff enn to uker, bekrefter Gronert.

Prikker

I Kristiansand inndras skjenkeretten hvis et utested får åtte prikker, ifølge kommunens retningslinjer.

For å få åtte prikker må et skjenkested skjenke ut over tillatt skjenketid, skjenke til åpenbart berusede personer eller til mindreårige.

Fem prikker gis til skjenkesteder som gir åpenbart berusede adgang til skjenkestedet, eller hvis kontrollørene blir forsøkt hindret i å gjøre sin jobb. Fem prikker gis også til steder som ikke har reell matservering.

Utesteder kan også få to prikker hvis gjester drikker medbrakt, eller tar drikke med ut, samt hvis utesteder ikke har orden på interne papirer og tillatelser.

En prikk gis til skjenkesteder som ikke har alkoholfrie alternativer, mangler skjenkekart, bryter reklamebestemmelsene, gir ansatte for dårlig opplæring eller har for dårlig avgrensing av utearealer hvor det skjenkes.

Ved andre gangs overtredelse kan bevillingen inndras i en måned. Tredje gang i inntil to måneder. Skjer det enda flere ganger, kan bevillingen inndras for godt.