Etter at et litauisk selskap over flere år unnlot å innbetale arbeidsgiveravgift og restskatt, fikk skatteoppkreveren i Grimstad til slutt nok. Han begjærte nylig selskapet konkurs, og dette ble stadfestet av Aust-Agder tingrett.

Dermed er det bobestyrer, advokat Ole Magnus Heimvik i Arendal, som nå skal se hvor det er blitt av pengene i det utenlandske selskapet. Innehaveren bestrider ikke kravet, men har ikke noen forklaring på hvor millionene har blitt av.

121 ansatte

Bakgrunnen for at selskapet nå er slått konkurs, er manglende innsending av skattetrekk og terminoppgaver fra 2006 til 2010. Siden 1. januar 2012 er dette blitt sendt inn.

— De utestående midlene har dukket opp som følge av et bokettersyn fylkesskattekontoret startet i 2010. Arbeidet har pågått i to år. Hvor pengene er blitt av, er ukjent. Dette må bobehandlingen se mer på, sier skatteoppkrever Odd Einar Jørundland til Fædrelandsvennen.

— I fjor ble det iverksatt betaling av skatt og etterutregning av lønn. Totalt har selskapet gjennom årene hatt 121 ansatte på kortere og lengre arbeidskontrakter, legger han til.

Trenger tips

— Konkurser i denne størrelsesorden, og over så langt tid, er unormalt. Så saken er spesiell, bekrefter skatteoppkreveren.

— Når ingen sender inn oppgaver, og det ikke kommer inn noen innspill, er det vanskelig å vite om et NUF (Norsk avdeling av utenlandsk foretak) har drift eller ikke, legger Jørundland til.

— Skatteetaten er litt avhengig av tips fra publikum dersom de har mistanke om at noen kriminelt foregår, sier han.

Fire år

I konkurskjennelsen fra tingretten kommer det fram at kravet på 4.344.821 kroner har sin bakgrunn i forfalt skyldig arbeidsgiveravgift for perioden fra 2006 til 2010 og forfalt skyldig restskatt.

— Beløpet knytter seg til den virksomhet som drives av Uab Sare, norskregistrert utenlandsk foretak, heretter Uab Sare NUF, står det i kjennelsen.

Normalt sett kan ikke en norsk avdeling av et utenlandsk selskap slås konkurs i Norge, men ettersom all virksomhet var på Sørlandet og mannen som eier 90 prosent av firmaet bor i Grimstad, har retten en lovhjemmel for konkursen.

Ikke verdier

Selskapets eier erkjente i rettsmøtet å skylde skatteoppkreveren i Grimstad og Lillesand deler av beløpet i begjæringen, men han var usikker på den nøyaktige størrelsen av beløpet som selskapet skylder.

— Jeg kan opplyse at selskapets eiendeler består av fire biler og to tilhengere, og at det ikke er øvrig gjeld i selskapet, samt at selskapet ikke har faste inntekter eller utgifter. Virksomheten er innstilt og jeg bestrider ikke vilkårene for konkurs, sa eieren i retten.

Skatteoppkreveren forsøkte i juni i år å avholde utleggsforretning hos firmaet, men det var ikke noen midler å inndrive. Bobestyrer skal nå se på hvor skatte- og avgiftspengene som selskapet ikke har innbetalt, er blitt av.

— Det er for tidlig å ha noen formening om konkursen nå, sier Heimvik.