Synnøve Bjorvatn lytter til talen fra redaktør Bjørn Vidar Lie. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
HILSEN: Synnøve Bjorvatn, kona til avisens grunnlegger Torbjørn Bjorvatn, hilste festen fra sin mann som befinner seg i utlandet på jobb. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
TOASTMASTER: Bjarne Bjorvatn ledet festen. Han fungerer som styreleder når sønnen, Torbjørn Bjorvatn, er i utlandet med sin jobb i OSSE. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

BIRKENES: — Beklager at jeg ringer så sent, men det var 15 talere etter middagen.

Bjarne Bjorvatn ledet festmiddagen på Birkeland Hotel, hvor avisens kolleger, samarbeidspartnere, politikere, lensmann og prest var bedt, for å nevne noen. Det var sønnen, Torbjørn Bjorvatn, som startet BirkenesAvisa. Men da han er bortreist med jobben i OSSE, fungerer Bjarne Bjorvatn som styreleder.

— Min sønn Torbjørn fikk det for seg at Birkenes burde ha egen avis. Det ble skrevet om kommunen i andre aviser, men han mente en slik aktiv bygd burde ha bredere dekning. Ingen trodde et øyeblikk på at avisa ville overleve. Folk veddet på at den ikke ville klare seg et helt år. Nå er nok de fleste overbevist om at vi har kommet for å bli.

Støtte hadde imidlertid Torbjørn Bjorvatn i nevnte far, som synes det var en spenstig og morsom idé. De 15 lovprisende talerne som drøyde dagens festmiddag taler vel også for seg.

Flaut

— Det første jeg tenkte var "så flaut", sier Synnøve Bjorvatn, kona til grunnleggeren som er i utlandet på jobb.

Det var janteloven som skulle utfordres da ektefellen ville starte avis. Hun peker likevel på den første tiden med avisproduksjon som den aller beste.

— Huset vårt var fullt av journalister, da BirkenesAvisa ble laget hjemme hos oss i starten. Vi hadde en datter på to og et halvt år som jeg skulle prøve å holde stille. Det var en veldig fin tid hvor vi kom veldig tett på hverandre.

Jubileumsfest

Hjemmekontor ble til eget lokale på Strøget på Birkeland. Bjørn Vidar Lie ble ansatt som redaktør, staben vokste og det gjorde også opplaget. I dag er det på 1400 aviser pr ukentlige utgivelse, ifølge redaktøren.

I morgen fortsetter feiringen med åpen fest på Valstrand skole. Underholdning blir det blant annet i form av sang av redaktørens datter Tuva Lie og pianospilling av Bjarne Bjorvatns barnebarn Signe Bjorvatn. Og mens det i første del av festen vil mimres over det siste tiåret i kommunen, vil siste del handle om ønsker, håp og visjoner for Birkenes i fremtiden.