MANDAL: — Vi har opplevd at mange mennesker vi ikke kjente til har funnet sammen. Det er slikt som skjer når landet er i en kritisk situasjon. Mange er dypt fortvilet over de forandringene som har skjedd de siste åtte-ti årene, sier Norunn Hågan Walvick, organisatorisk nestleder i partiet De Kristne.

Etter 23 år i Oslo og Bergen, kom hun i mai tilbake til Mandal for å drive valgkamp for det nystartede partiet. Nasjonalt fikk de bare 0,6 prosent, men i Vest-Agder fikk de nok til å være sikret plass i flere kommunestyret hvis det hadde vært et lokalvalg.

— Vi bygde vårt parti på rekordtid og det var ikke godkjent før i januar i år. For oss var 10. september bare begynnelsen for den jobben vi nå skal i gang med

Stor jobb

De Kristne fikk to prosent av stemmene i Vest-Agder. Omtrent like mange som SV (2,6). Ved et kommunevalg ville de kommet inn i kommunestyrene i både Vennesla, Lyngdal, Audnedal og Hægebostad.

— Det er selvfølgelig naturlig å ta tak i de kommunene der vi hadde best oppslutning. Men vi må også se på de områdene der vi ikke gjorde det like bra, slik som Kristiansand sentrum, sier Walvick.

- Hvor regner dere med å komme inn i kommunestyrene?

— Målet må være å komme inn i alle kommunestyrene og i fylkestinget. Men valget er nettopp over og vi har ikke evaluert valget eller lagt strategien videre. Så hva vi nøyaktig kommer til å gjøre er for tidlig å si.

Partiets sentralstyre samles i oktober, og partisekretær Terje Simonsen regner med at de vil bestemme seg for å satse på lokalvalget om to år.

— Alle signaler tyder på at vi nå kommer til å gå videre med å etablere så mange lokallag som mulig. Analysene viser at de i underkant av 18 000 stemmene er spredt veldig godt over landet, selv om vi gjorde det ekstra godt i Agderfylkene.

Partileder Erik Selle er enda tydeligere:

— Nå er det bare fullt trøkk framover, sier han.

Fortsatt selvsikkert KrF

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) tviler på at rivalen De Kristne blir noen maktfaktor i kommunestyrer og fylkesting.

— Slik jeg opplever partiets program, handler det lite om kommunepolitikk. Her må de gjøre en jobb slik at de oppleves som relevante i lokalpolitikken, sier Grøvan.

Han mener de som vil kjempe for kristne verdier burde samlet seg om KrF og mener De Kristne kan ha hindret KrF fra å ta et ekstra mandat i Stortingsvalget. De Kristne fikk 17.000 stemmer nasjonalt, og ifølge Grøvan er det omtrent det KrF hadde manglet for å ta et ekstra utjevningsmandat.

— Så man kan si at de tok stemmer tilsvarende et mandat. Vi kan ikke vite hvor de har tatt de 2000 stemmene i Vest-Agder fra, men jeg mener de har bidratt til at KrF ikke har hatt den fremgangen vi hadde håpet på, sier Grøvan.

Privatskoler

Walvick ser for seg at de må samle de knapt 200 medlemmene i Vest-Agder og få de til å lage lokallag som igjen kan stille lister til kommunevalget.

Når Walvick snakker om "fortvilelse" blant sine velgere, er det på grunn av lover som retten til selvbestemt abort, ekteskapsloven og det som blir oppfattet som en altfor kritisk holdning til Israel.

Det er saker det ikke er like lett å markere seg på i lokalpolitikken.

— Det er saker i lokalpolitikken også som er viktige for oss. Vi vil slippe til de private i omsorgstjenesten og vi vil legge til rette for private skoler. Jeg ble nesten sjokkert da jeg kom til Sørlandet og så hvor få kristne privatskoler som er her, sier Walvick.

I hjemkommunen Mandal har Oasen planer om å bygge en privatskole.

— Mandal hadde hatt godt av en kristen privatskole. Det samme gjelder Kristiansand.

Mistillit til KrF

Selv har Norunn Hågan Walvick vært medlem i KrF. Men hun synes ikke partiet er tydelige nok i saker som kristendom i skolen, ekteskapsloven og støtten til Israel.

Det er også disse sakene hun tror forklarer at De Kristne gjorde det bra enkelte steder i Agder.

— Nå får vi se om KrF tar disse sakene på alvor når de er i regjeringsforhandlinger. Hvis ikke, har de sveket det mandatet de fikk av velgerne. Det vil skape et rom for oss i norsk politikk.