DRIVER SHAPE: Linn Gyland brenner for å få kvindøler i aktivitet. Foto: PRIVAT

KVINESDAL: – Vi tar folkehelsen på alvor. Nå bygges det basseng og flere uteområder. Lett tilgang har vist seg å være effektivt, sier enhetsleder for levevilkår i Kvinesdal kommune, Vigdis Hunsbedt.

Flere overvektige unge menn

Folkehelseinstituttets profil for Kvinesdal kommune konkluderer med at overvekt ser ut til å være et større problem her enn i resten landet. Det samme gjelder hjerte— og karsykdom, basert på antallet sykehusinnleggelser.

– Jeg ble ikke spesielt overrasket over tallene. Profilen samsvarer med fjorårets, men det har i tillegg kommet noen nye indikatorer som for eksempel overvekt, sier Hunsbedt.

31 prosent av menn fra Kvinesdal som ble oppmeldt til førstegangstjeneste var overvektige i fjor. Det er over fem prosent høyere enn landssnittet. Dette er indikatoren Folkehelseinstituttet baserer seg på.

Kommunestatistikkene kan du hente her.

Men Hunsbedt understreker at det ikke er analysert hvorvidt problemet er større i Kvinesdal enn i andre tilsvarende kommuner. Innsatsen i Kvinesdal intensiveres likevel; det er allerede satt i gang en folkehelseplan basert på profilen.

Lokker med mannlige instruktører

Av det kommunale folkehelsearbeidet foregår ti prosent innen helsesektoren, mens resten fordeles på andre sektorer og i lag og frivillige organisasjoner.

Linn Gyland, daglig leder av treningssenteret Shape Kvinesdal, er heller ikke spesielt overrasket over tallene. Men hun tror ikke det er noe verre her enn i andre kommuner.

– Medlemstallet hos oss varierer litt, men det ligger på rundt 400. Noen av dem er nok støttemedlemmer. Det er mindre pågang nå på sommeren, forteller hun.

Hun forteller at det er flest kvinner på timene de tilbyr i sal og at menn gjerne holder seg i treningsstudio. Det forsøker de imidlertid å gjøre noe med.

– Guttene er litt vanskelige å lokke inn i salen. Men vi forsøker med mannlige instruktører og tøff musikk, forteller hun.

La om livsstil

Selv stiller hun seg bak kommunens ambisjoner og understreker at hennes treningsstudio fokuserer mer på å få folk i aktivitet enn fitness. Hun kjenner seg godt igjen i behovet for å endre livsstil.

Selv om hun alltid har drevet med idrett er det først de siste årene hun har trent aktivt selv.

– Etter at jeg fikk mitt første barn i 2006 trengte jeg virkelig å trene, både for å få energi og tid for meg selv. Jeg vil anbefale alle å trene, så de blir sterke nok til å takle hverdagen, sier Gyland.

Folkehelseinstituttet anbefaler fysisk aktivitet på minst 30 minutter for voksne og 60 minutter for barn daglig.