KRISTIANSAND: I løpet av de fire første månedene av 2013 har det vært 27 færre tilfeller av voldskriminalitet sammenlignet med samme tid i 2012. Det tilsvarer en nedgang på 23 prosent.

— God start på året

— Dette er veldig gledelige tall. Det er ti år siden vi har hatt en så god start på året, sier politistasjonssjef ved Kristiansand politistasjon Ole Hortemo til Fædrelandsvennen.

— Det betyr at det er færre mennesker som har blitt utsatt for skader eller andre ulemper. Vi er opptatte av at Kristiansand skal være en trygg by, sier Hortemo videre.

Nedgangen i voldskriminalitet er særlig markant når det gjelder vold i offentlige rom, hovedsakelig i helgene og om nettene i Kristiansand sentrum.

Varmere vær - mer bråk

Samtidig påpeker politistasjonssjefen at det er tidlig på året, og at statistikk svinger raskt.

— Vi er obs på at været spiller en stor rolle. Nå har det vært kaldt lenge og da er det færre folk ute i helgene. Vi forventer at det blir mer voldskriminalitet når det blir varmere nå i mai og juni. Da er det mye mer folk ute i helgene, sier Ole Hortemo.

Men først og fremst gleder han seg over den positive utviklingen på statistikken for de første fire månedene av året.

Bedre bemanning

Politistasjonssjefen har en klar formening om bakgrunnen for voldsnedgangen.

— Vi tror at det har en virkning det målrettede arbeidet politiet og andre aktører gjør, sier politistasjonssjefen.

Politiet i Kristiansand har blant annet økt bemanningen om nettene og i helgene.

— Det gjør at vi kan gripe inn i forhold til knuffing og andre uoverensstemmelser tidligere. Vår tilstedeværelse gjør også at vi kan dempe mindre uoverensstemmelser før det utvikler seg til noe mer alvorlig. Jeg tror at det har en stor effekt at vi har en nærmest nulltoleranse i forhold til bråk, mener Ole Hortemo.

Berømmer natteravner og dørvakter

Han berømmer også tilstedeværelsen av natteravner og det at mange dørvakter og utesteder har blitt mer bevisst på hvordan de håndterer vanskelige gjester.

— Det er summen av alt dette arbeidet som har ført til at Kristiansand har blitt litt tryggere de første månedene av året, mener Hortemo.

- Hva vil dere gjøre for å fortsette denne trenden?

— Vi vil videreføre det arbeidet som vi har tro på at fungerer, og fortsette å ha kontakt med andre aktører, svarer politistasjonssjefen.

I tillegg kommer Hortemo med en oppfordring til folk generelt.

— Man kan la være å konsumere så mye rusmidler og alkohol, og man kan tenke på hvordan man oppfører seg i køer og andre situasjoner som ofte fører til knuffing, sier Ole Hortemo.