IVELAND: – Iveland II er et betydelig utbyggingsprosjekt som vil gi et viktig bidrag til økt verdiskaping for våre eiere. I tillegg til økt produksjon i Iveland, vil vi uten vesentlige naturinngrep få en bedre utnyttelse av de totale vannressursene i Otravassdraget, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi.

Det ble gitt konsesjon for den nye kraftutbyggingen i Iveland i 2011, og samme år godkjente Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) detaljplanen for miljø og landskap. To år senere har altså Agder Energi gjort investeringsvedtaket.

Ferdig i 2016

Kontraktene for utbyggingen vil bli utlyst med det første, og deretter startet forberedelsene til anleggsarbeidet. Agder Energi ser for seg at kraftutbyggingen skal stå ferdig sommeren 2016.

IVELAND KRAFTVERK: Tverrsnitt av fjellet viser tidligere og nye kraftanlegg. Foto: ILLUSTRASJON: Oscar Jansen

– Dette er en gledens dag. Jeg er overbevist om at den store utbyggingen vil skape mange positive ringvirkninger i kommunen vår. Vi har forhandlet fram gode avtaler i form av bygging av alt fra gang— og sykkelveier til planering av nye næringsarealer. I anleggsperioden håper vi selvsagt også at lokalt næringsliv skal kunne sikre seg oppdrag eller få økt salg, sier ordfører Gro-Anita Mykjåland i Iveland.

Hun mener også det er flott at utbyggingen vil bidra til større produksjon av miljøvennlig kraft, og at en nå får mulighet til å utnytte mye av flomvannet som i dag renner rett forbi eksisterende kraftstasjon.

Hva utbyggingen vil kunne gi kommunen av økte skatteinntekter og konsesjonsavgifter er imidlertid ordføreren mer usikker på.

En så stor anleggsvirksomhet vil selvsagt også kunne gi oss utfordringer, men med et tett samarbeid med utbygger skal nok det gå greit, sier Gro-Anita Mykjåland.

Kommunestyret i Iveland vil onsdag få en nærmere orientering fra Agder Energi om utbyggingen.

7500 eneboliger

Agder Energi skal bygge den nye kraftstasjonen inne i fjellet bak den eksisterende, som sto ferdig i 1955. Utvidelsen vil øke den totale strømproduksjonen i Iveland fra dagens 340 GWh med 150 GWh. Økningen tilsvarer forbruket til 7500 eneboliger. Den totale strømproduksjonen i Iveland vil etter utbyggingen tilsvare forbruket til 25.000 eneboliger.

Uendret vannstand

Det nye anlegget blir liggende med inngang i fjellet rett nordøst for dagens kraftstasjon. Det skal bygges separat vanninntak innerst i Dalanekilden, mens utløpet kommer like nedenfor dagens kraftverk. Vannstandsforholdene i Gåseflåfjorden vil bli omtrent som i dag, men strømningsbildet vil bli endret.