BIRKENES: — Det er fryktelig synd at det har blitt slik. Alle står jo fritt til å gå imot planene, men vi håper at de som er mest skeptiske vil se at det ikke blir så ille til slutt. Dette bygget håper og tror vi vil bli bra for både kommunen og hele bygda, sier Inger Birkeland Slågedal til Fædrelandsvennen.

Frykter trafikken

Slågedal er prosjektleder for det kombinerte museums- og barnehagebygget som snart står ferdig på Tveide i Birkenes. Byggingen har ført til en hard konflikt med de nærmeste naboene, som frykter økt trafikk og forringelse av nærmiljøet. Mandag møttes partene ansikt til ansikt på kommunehuset i Birkenes. Under møtet fikk både Slågedal og Birkenes kommune passet sitt påskrevet.

— Jeg føler at vi har blitt løyet rett opp i trynet, sa Søren Nyhaven, en av de to nærmeste naboene.

— Vi har aldri forsøkt å føre noen bak lyset. Det er fryktelig leit at det oppfattes slik, svarte Slågedal.

Nyhaven og naboen Ragnar Høygilt bor på hver sin side av museumsbarnehagen. De har helt siden starten kjempet mot planene. I mai i fjor klaget de for andre gang til Fylkesmannen i Aust-Agder. Etter 11 måneder kom beskjeden om at kommunens byggetillatelse er ugyldig. Årsaken var at bygget var en halv meter høyere enn tillatt. Da avgjørelsen kom hadde byggingen pågått i et halvt år.

Fikk hakeslepp

— Vi fikk hakeslepp, sa byggesaksansvarlig i kommunen, Ivar Aanesland.

Aanesland var den som hadde kalt inn til mandagens møte. Både han og museumsledelsen ble utsatt for knallhard kritikk av naboene, som føler at de ikke har blitt hørt og at prosjektet skulle gjennomføres uansett.

— Utbygger kommer til å søke om en dispensasjon, som skal behandles politisk. Den kommer politikerne garantert til å innvilge. Bygget er kommet for å bli, var beskjeden fra Aanesland.

— Hadde dette dreid seg om menigmann ville byggingen blitt stoppet på flekken, sa Nyhaven og ristet på hodet.