DEN GANG: Et 17. maitog forserer Dronningens gate, trolig før 1910. Bildet er fra hjørnet i Kirkegata. Foto: Stein Nygårds postkortsamling
GJENNOMFART: Få butikker er tilbake i det som lenge var en av byens travleste handlegater. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Koblingen kan du lese mer om når bok nummer 12 i serien Rusleturer i Kvadraturen foreligger til høsten.

Den omhandler Dronningens gate.

Og det var dit Nært nylig inviterte forfatterne Inger Johanne Mæsel, Knut Mæsel og Jan Henrik Munksgaard til å rusle litt.

Og det var da Knut Mæsel kom til å nevne at Ian Smith, mangeårig statsminister og innbitt tilhenger av raseskille i landet som siden 1970 har vært definert som Zimbabwe.

Men det var lenge før dette Smith var i Kristiansand, og enda lenger før bygården han gjestet i Dronningens gate 64 ble kjent for sine spesielle artikler.

Lømsland

Da Smith kom innom, var det Ludvig Lømsland som eide bygården.

— Lømsland var grosserer og byens til alle tiders største velgjører, opplyser Inger Johanne Mæsel.

Fra andre kilder får Nært opplyst at nevnte Ian Smith var en av flere britiske soldater som gjorde tjeneste på Kjevik fredssommeren 1945. Hva han så gjorde i Dronningens gate 64, får vi lese om når den nye rusleturboka foreligger.

Da får vi også et godt bilde av hele gata, slik den til skiftende tider har sett ut.

Penger og arbeidere

Særlig oppmerksomhet vies stasbygget som i årevis var pengebinge for Norges Bank.

Arbeiderforeningens gammelrosa bygg får også romslig omtale, i likhet med nummer 21, der Henrik Wergeland bodde i sine ni første år.

Trekløveret bak boka har besøkt hvert eneste hus i den én kilometer langa gata. Bilder fra hvert enkelt har de også, takket være byrunden Jan Henrik Munksgaard tok med sitt kamera i 1976. I boka vil de fortelle at Dronningens gate hadde sin storhetstid på 1950-60-tallet, den gang det krydde av butikker der, og for så vidt mange år før, da ordførere, skipsredere og stiftsamtmenn hadde sine adresser der.

På vranga

Inger Johanne Mæsel, som het Holtan da hun vokste opp i nabogata, husker særlig godt de generelt flotte juleutstillingene og den spesielt fine der Filadelfia nå holder hus, bygget som den gang huset Raw Wilson Manufaktur.

Det var der de hadde levende julenisser, og det var utenfor der ungene så Disney-filmer på vranga. For egentlig ble filmene vist på innsiden.

— Var alt bedre før?

— I alle fall Dronningens gate. I dag er gata som en ørken, i alle fall i forhold til handel, synes Knut Mæsel.

Bok nummer 13 er allerede i tenkeboksene.