KRISTIANSAND: I verste fall kan det stå om den offentlige støtten til driften av Sørlandets Maritime VGS på MS Sjøkurs, som har base i Kristiansand.

Problemet er at stiftelsen som driver skolen, Sørlandet Seilende Skoleskibs Institution også eier aksjeselskapet Sørlandets Sikkerhetssenter.

Når Utdanningsdirektoratet i fjor høst gikk gjennom regnskapene til de privateide skolene som mottar offentlig støtte, bestemt de seg for å se spesielt på spørsmålet om organisering av virksomheten. De som mottar støtte til skoledrift kan nemlig ikke være virksomheter med kommersiell virksomhet.

Nå har skolen fått et alvorlig vedtak mot seg i Utdanningsdirektoratets tilsynssak.

60 elever

Skolen har 60 elever og mottar rundt 15 millioner kroner i offentlig støtte. Direktoratet mener skolen er organisert på en måte som er i strid med privatskoleloven. Stiftelsen pålegges å rette opp i problemene innen 3. juni.

DIREKTØR: Rune Teisrud Foto: FVN ARKIV

— Vi skal ha et styremøte på tirsdag der vi vil diskutere dette. Det er viktig for oss at ikke de ansatte blir skadelidende. Vi ønsker å fortsette som en privat skole som kan motta offentlig støtte, sier administrerende direktør Rune Teisrud til Fædrelandsvennen.

Dialog

Stiftelsen er i dialog med Utdanningsdirektoratet. En mulighet som har vært luftet, er å skille ut skolen i en egen organisasjon under stiftelsen, slik at skolen ikke eier aksjeselskapet, men at moderstiftelsen i stedet eier to ting, et kommersielt aksjeselskap og en skole.

Direktoratet har nektet å gi noen forhåndsgodkjenning av ny organisasjon, og har i stedet insistert på at stiftelsen først finner en løsning på problemet og deretter søker godkjenning. Hvis ikke dette har skjedd innen 3. juni, minner de om at skolen ikke driver i tråd med privatskoleloven og truer med sanksjoner.

Vurderer anke

— Vi er uenige, og vi vurderer å anke saken inn for departementet. Men vi vil samtidig jobbe for å finne en løsning nå, slik at det ikke blir problemer med dette, sier Rune Teisrud.