KRISTIANSAND: — Det er ikke mulig å se forskjell på en vanlig minibank og en minibank som har fått påmontert dette svindel-utstyret.

Det forteller Per Kristian Klausen, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Forsøkt svindlet

Ved 21.30-tiden tirsdag kveld, fikk politiet melding om at en kunde hadde blitt forsøkt svindlet i Sparebanken Pluss sin minibank på Øvre Torv i Kristiansand, ved Sørlandet Boligbyggelag.

Sparebanken Pluss sin minibank på Torvet var påmontert ei kortfelle tirsdag. Da kunden stakk inn minibankkortet, ble det sittende fast. Foto: Tormod Flem Vegge

Svindlerne skal ha tapet en Iphone eller Ipad fast i taket over minibanken. Den filmet kundene når de tastet inn bankkoden sin. I tillegg var det montert ei kortfelle, et spesialdesignet deksel, på selve minibanken.— Da kunden satt inn kortet, ble det holdt fast av ei slags fjær, sier Klausen, som forklarer hvordan det hele virker:

— Når minibankkunden ser at kortet sitter fast, er hensikten at vedkommende skal gå for for å skaffe hjelp. Da går tyvene til verks. De napper ut kortet og har samtidig filmet koden, forteller han.

Avslørt

Med både kort og kode, er det mulig å tappe den aktuelle bankkontoen for penger.

Kunden som skulle ta ut penger i minibanken på Torvet tirsdag, avslørte imidlertid svindelforsøket og tilkalte politiet. Vedkommende ventet ved banken, inntil en politipatrulje ankom.

— Vi demonterte utstyret, slik at kortet kom ut, sier operasjonslederen.

Politiet var tirsdag kveld i kontakt med ansatte i Sparebanken Pluss, som har undersøkt svindel-utstyret. Kriminalteknikere har også vært involvert i undersøkelsene.

— Kjenner du til at noen ble svindlet med den nevnte metoden tirsdag?

— Ikke i dette tilfellet, nei. I fjor var det forresten en minibank på Lund som hadde påmontert slikt utstyr, sier Klausen.

Ber folk være obs

Politiet advarer nå minibankkunder mot svindel.

— Vi ser ikke bort fra at flere minibanker i distriktet kan ha fått påmontert slikt utstyr. Vi ber folk være oppmerksomme og ringe politiet hvis de ser noe mistenkelig, sier operasjonslederen.

— Og hvis kortet blir sittende fast i minibanken, må folk bli stående ved banken til politiet ankommer, understreker han.

Politiet vil etterforske tirsdagens minibanksvindel videre.