AGDER: Dermed opplever vi at fylkesmannen i Vest-Agder og Aust-Agder er helt uenige i denne saken. Mens Ann-Kristin Olsen sier ja til endret fylkestilhørighet, sier kollega Øystein Djupedal i Aust-Agder nei. Olsen mener de fire er interessante kommuner som vil styrke fylket.

— Jeg legger avgjørende vekt på hva innbyggerne selv vil, sier Ann-Kristin Olsen. Hun peker på at det i tre kommuner har vært avholdt folkeavstemning, og at kommunestyret i den fjerde ønsker en overflytting. Kommunestyrene i alle fire kommunene har sagt ja til fylkesbytte.

Kommunalminister Liv Signe Navarsete får dermed to ulike råd fra sine embetsmenn i fylkene, når hun etter sommeren skal innstille overfor Stortinget om Evje og Hornnes, Birkenes, Lillesand og Iveland skal få lov til å bytte fylkestilhørighet fra Aust-Agder til Vest-Agder.

Større vekt på kommunene

— Jeg mener vi må legge større vekt på folkeavstemningene i kommunene enn folkeavstemningen om å slå sammen fylkene, sier Olsen.

Hun mener dette er to separate avstemninger, og at det at flertallet i Aust-Agder ikke ønsker sammenslåing, ikke kan hindre kommuner i å ønske en annen fylkestilhørighet.

— Å legge vekt på den folkeavstemningen vil låse strukturen på Sørlandet i lang tid, og det vil nærmest være en formyndersk holdning å la den være styrende. For meg er det et overordnet poeng å følge folkemeningen i disse kommunene, og holde muligheten oppe for en demokratisk avgjørelse.

Flere søknader

Olsen ser ikke bort fra at det kan komme flere søknader om overflytting, men mener at utviklingen må få gå sin gang og at man må lytte til folkeviljen.

— Flere har uttalt at de vil vurdere slike søknader, ikke bare fra setesdalskommunene, men også fra Sirdal, som tidligere har sagt at de føler mer tilknytning til Rogaland. Også øst i Aust-Agder har noen ymtet frampå om Telemark.

— Det tvinger seg nå fram en bredere debatt om kommunestruktur og fylkesgrenselinjer. Bo-, service- og arbeidsregionene endrer seg, og en eller annen gang må vi ta konsekvensene av dette. En slik diskusjon er overmoden, og jeg er glad for at den kommer, selv om den er upopulær hos mange og bringer fram mye følelser, sier Olsen.

Folkemeningen

— I slike debatter er det riktig å la folk få komme til uttrykk med det de ønsker, og om det vi ser starten på nå blir en fylkessammenslåing senere, så må vi la utviklingen gå videre på demokratisk vis.

— Jeg vet mange er uenig i dette, og kjemper for at neiet i folkeavstemningen i Aust-Agder skal stoppe utviklingen. For meg er det ikke en overordnet føring at vi må beholde status quo. Derfor er jeg uenig i at vi lukker denne debatten og at resultatet av folkeavstemningen i Aust-Agder skal hindre en utvikling vi ser kommer, sier Olsen.

Hun legger ikke skjul på at hun gjerne hadde sett en fylkessammenslåing, men foreslår ikke dette i respekt for folkemeningen og flertallet i folkeavstemningen i Aust-Agder.

Ordførerne jubler

De fire ordførerne som vil til Vest jubler over at de blir hørt i Vest-Agder. Nå håper de Navarsete lytter til Olsen.

— Wow, dette var veldig flott, sier en ferierende Gro Anita Mykjåland(Sp), ordfører i Iveland.

— Signalene fra Olsen er svært viktig, og jeg føler at hun har tatt tak i de argumentene vi har og ser problemstillingen.

Mykjåland er glad for å ha denne uttalelsen i lommen før hun etter sommeren skal møte kommunaldepartementet og snakke om saken. Før det, blir det et mer uformelt møte med kommunalminister Navarsete under Arendalsuka.

— Det er veldig positivt at vi får støtte fra fylkesmannen i Vest-Agder, sier Arild Windsland (H), ordfører i Birkenes.

— Dette er en gledelig nyhet, og jeg registrerer at Olsen har tatt tak i det faglige og prinsipielle. De som gjør det får vi gjerne støtte fra, understreker Windsland.

— Dette var veldig bra, sier ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn A. Ropstad (KrF). Han treffer vi på ferie i Danmark.

— Dette gir statsråden noe å tenke på, og jeg tror ikke hun kommer utenom at vi får lov til dette, sier Ropstad.

— Jeg registrerer at vi er velkomne i Vest-Agder og det er veldig hyggelig, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H), og peker på at dette er nok en grunn for å ønske en overflytting.

— En slik uttalelse vil veie sterkt, og dette må statsråden lytte til, mener Thomassen, som er glad for at Olsen viser at hun aksepterer lokale folkeavstemninger, og at de må telle mer.

- Aust bør bestå

Fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder er ikke overrasket over høringssvaret fra nabofylket, men holder på sitt. Aust-Agder bør bestå som i dag med 15 kommuner.

— Vi har ikke ønsket å uttale oss om denne saken i løpet av prosessen, men når vi nå har blitt spurt er vi klare på å fraråde at de fire kommunene får bytte fylke, sier Djupedal.

Han peker på, slik at han har gjort i sitt høringssvar, at uten disse kommunene blir fylket marginalisert og redusert og vil etter hvert være vanskelig å opprettholde som fylke.

— Nå er det slik at embetene i de to fylkene har divergerende syn, og det blir helt opp til departementet å trekke en konklusjon. Dette er et politisk spørsmål, som politikerne må avgjøre, sier Djupedal.