ARENDAL: To dager etter at 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport, holder Faremo foredrag i Arendal kulturhus om nasjonal sikkerhet og sårbarhet.

Fædrelandsvennen sender hele foredraget direkte. Klokken 16 sender vi fra åpent møte i Sørlandsutvalget under Arendalsuka. Nærings— og handelsminister Trond Giske oppsummerer.

Grete Faremo i Arendal kulturhus. Foto: Fædrelandsvennen

Helikopter kunne gjort en forskjellTil Fædrelandsvennen sier Faremo at forbedret helikopterberedskap rent konkret kunne påvirket hendelsene 22. juli.

— Hvordan er vi i dag bedre skikket til å stå imot et terrorangrep enn for ett år siden?

— Vi har gjort ulike tiltak for å bedre beredskapen. Jeg skal være veldig forsiktig med å si hva som kunne hatt en avgjørende virkning på en bedre måte enn kommisjonen, for de har redegjort for alternative hendelsesforløp. Helikopterberedskapen, helt konkret, den er forbedret, sier Faremo til Fædrelandsvennen.

- Du sa at vi ikke klarte politioperasjonen 22. juli og har heller ikke klart evalueringen i etterkant?

— Jeg legger Gjørv-kommisjonens rapport til grunn. Den er meget detaljert i sin både faktiske fremstilling av hva som hendte og i sine konklusjoner. Så hadde våre etater satt i gang egenevalueringer, også politiet. Med det vi nå vet, så er det klart en dypere faktisk fremstilling av hva som faktisk skjedde. Allerede mandatet for disse evaluering har jeg satt spørsmål med og dermed også resultatet. - Hvilke tanker har du gjort deg om at man ikke klarte å evaluere seg selv skikkelig i etterkant?

— Det er av de tingene jeg ser på med stort alvor. Vi må være i stand til med brutal åpenhet å lære av de tingene som ikke fungerer. Gjør vi ikke det så kan det være det som skiller det gode fra det mindre gode i en skarp situasjon.

Kan ikke gi garantier

— Vi kan aldri gi garanterier mot ondskap. Regjeringen vil jobbe utretterlig for å stå best mulig rustet til å møte eventuelle fremtidige angrep. Beredskap må og skal styrkes og mennesker trygges. Som Justis, og beredskapsminister er mitt viktigste ansvar å gjøre Norge tryggere, avsluttet Faremo sitt foredrag.

Leder for Justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, sa seg enig.

— Som leder for justiskomiteen kan jeg gå godt for hvert eneste ord.

Bestiller ny redningshelikoptre

Faremo trakk i sitt foredrag opp flere viktige prosjekter, deriblant det nye nødnettet (Tetra) og behov for nye redningshelikoptre i forsvarets 330-skvadron.

— Nødnettet er det vi står midt oppe i nå. Redningshelikoptre jobber jeg hardt for å få satt i bestilling neste år. De vi har fungerer, men vi skal bestille ny. Det første kan kanskje komme i 2017, det siste i 2020. Vi må være utålmodige og se hvordan vi kan bedre beredskapen, sa Faremo som svar på spørsmål fra Sandberg.

Slik ser dagens politihelikopter, Heli 3-0, ut. Foto: Scanpix

Helikopter nesten alltidDa terroren rammet Norge sto landets eneste politihelikopter på bakken. Mannskapene hadde ferie og dette har blitt kraftig kritisert etter angrepet.

Et nytt helikopter er leid inn fra England, men fortsatt har ikke politiet nok mannskaper til alltid å ha et helikopter operativt hele døgnet.

— Politihelikopteret er et lite helikopter for observasjon og kontroll. Det kan ikke frakte polititjenestemenn som skal ut i aksjon på bakken. Det helikopteret vi hadde sto dessverre på bakken i ferien. Det ene helikopteret har vi fortsatt og i tillegg har vi leid inn ett helikopter fra England. Målet er å fly 24 timer i døgnet hele året om noen kaller på oss. Vi er nesten der, men ikke helt, sa Faremo i Arendal.

Opprinnelig skulle helikopteret hatt døgnbemanning 1. juni, men Politidirektoratet mangler fortsatt nok utdannet personell.

— Vi er der nesten 1. september. Fullt bemannet vil vi være i slutten av året eller i løpet av 1. kvartal 2013, sa Faremo.

Statsråden har satt i gang eksterne undersøkelser av PST. Foto: Scanpix

Ekstern kontroll av PST22. juli-kommisjonen, ledet av Alexandra Beck Gjørv, kom med krass kritikk av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Et eksternt utvalg gransker nå sikkerhetspolitiet.

— PST fikk også kritikk, sterk kritikk. Allerede i november i fjor varslet justisministeren at det ville bli gjort en ekstern gjennomgang av PST. Vi trenger i dagens trusselbilde å vite om PST har riktig kompetanse og gjør riktige ting. Den eksterne gjennomgangen ble satt i gang på nyåret, gruppa leverer før jul, sa Faremo.

Stas å komme til byen

— Det er alltid stas for en setesdøl å komme til byen og Arendal var min by fra første sekund. Det er hyggelig for en byglandsfjording å være her, åpnet justisminister Grete Faremo på scenen i Arendal kulturhus.

— Det er et dystert bakteppe for mitt foredrag. Jeg tror det sjokket vi følte 22. juli er lett å gjenkalle for noen og enhver. Likevel er det umulig å fatte hvor forferdelig de timene var for ofrene, ofrenes etterlatte, de skadede, og andre som var rundt regjeringskvartalet og ute på Utøya. Da vi fikk rapporten fra 22. juli-kommisjonen, for to dager siden, var det nok mange av oss som fikk noen av følelsene tilbake. Ikke like sterkt, ikke like krevende, og jeg merker for min egen del at det nå kom som jeg hadde ventet på. Det er viktig for å gå videre, sa Faremo.

Faremo utelukker ikke at politiet kan få flere ressurser. Her fra terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Scanpix

Utelukker ikke ressursøkningMyndighetene har fra flere hold fått kritikk for manglende ressurser til politiet. Faremo sa i Arendal at hun vil få ressursene som allerede finnes til å fungere optimalt.

— Det er en realitet at denne regjeringen har pumpet mye ressurser inn i politi- og lensmannsetaten. Likevel må vi begynne der med å få det vi har til å virke etter hensikten. Vi må være villig til å erstatte og fornye det vi har, sa Faremo.

Hun utelukket likevel ikke behovet for ytterligere innsats og ressurser. Ministeren har selv involvert seg i et tett samarbeid med politidirektøren for å følge opp utviklingen.

- Det skjedde

Terrorangrepet 22. juli og tiden etterpå er blant de sentrale punktene Faremo omhandler i sitt foredrag.

— Ingen vil noensinne glemme hvor de var eller hva de opplevde denne dagen. Vi som nasjon vil heller ikke glemme det vi opplevde sammen, sa fylkesmann Øystein Djupedal under innledningen til foredraget.

— Ingen ville tenke at det som skjedde var mulig hos oss, men det skjedde, fortsatte Djupedal. Foredraget har fått tittelen "Nasjonal beredskap i en sårbar tid".d