Norske WeVideo vil bli størst på videoredigering. Ikke av den vanlige typen på PC, men i nettskyen.

De vil gjøre videoredigering så enkelt at alle kan gjøre det uansett hva slags dings de bruker.

Om det er en PC, Mac eller smartmobil skal det å sette sammen en video med proffkvalitet angivelig bare være noen få tastetrykk unna. Snart kommer også en egen versjon for nettbrett.

Selv om teknologien som brukes i WeVideo er utviklet på Helsfyr i Oslo hvor en del av selskapet holder til, er hovedkontoret i Palo Alto midt i Silicon Valley.

Det må til for å få den posisjonen de sikter mot.

Les mer på Tu.no: Slik kan mobilnettet brukes til TV-kringkasting

I den enkleste redigeringsmodusen handler det bare om å plassere ulike videoklipp i riktig rekkefølge på tidslinjen. Foto: WeVideo

Nettskybasert

De færreste har en datamaskin som kan redigere video veldig effektivt. Slikt krever stor prosessorkapasitet, i tillegg til at det trengs masse lagringsplass.

-Bruk av nettskyen løser begge problemer. Her er det plass nok og vi kan sette inn tilstrekkelig med prosessorkraft. Det eneste brukerne trenger å gjøre, er å laste opp videoklippene. I dag kan selv mobiltelefoner filme i full HD-oppløsning, og slikt blir det gigabyte av, sier daglig leder i WeVideo i EMEA, Erik Ræstad.

Når videoklippene er lastet opp får brukerne lavoppløselige videoklipp tilbake, som ifølge Ræstad skal være enkle å jobbe med selv på mobiltelefoner.

Når jobben er gjort i redigeringsprogrammet sendes redigeringsinformasjonen tilbake, og så produseres den høyoppløselige versjonen i nettskyen.

-Vi bruker Amazon som nettskyleverandør, og de kan dette med lagring og prosessering. En jobb som før tok en time på min kraftige Mac går nå unna på fem minutter. Brukere som har filene i for eksempel Dropbox trenger ikke hente dem ned for å sende dem til WeVideo. Siden alt er nettskybasert kan vi også overføre filer mellom lagre i nettskyen, forklarer han.

Les mer på Tu.no: Forskere spår pikselens død

Nedkjempet hindre

Ifølge Ræstad har WeVideo nedkjempet monstrene tid, kostnad og kompleksitet som holder redigering av video tilbake.

Programvaren kjører direkte i en nettleser eller i en app på en mobiltelefon. Som så mye på nettet er det enkleste tilbudet gratis. Uten å betale noe får brukerne 5 GB lagringsplass og prosessering av 15 minutter video i måneden.

Da kan man også invitere fem andre inn i prosjektet. Håpet er at brukerne skal bli så hektet at de vil betale litt.

Neste trinn for personlig bruk er 4,99 dollar i måneden med en time redigert video i 720p-oppløsning og helt opp til dyrere løsninger for bedrifter som trenger mer plass, høyere oppløsning og flere deltakere.

Tema: For å gøre det enkelt for brukerne kan de velge ferdiglagde tema til videoen de lager. Da får de automatisk effekter, overganger, musikk og annet som hører med. Foto: WeVideo

Tre trinn

WeVideo har laget en løsning som starter i det svært lette hjørnet med en enkel tidslinje. De som har litt mer erfaring kan velge mer avansert redigering i to trinn.

Den mest avanserte versjonen har verktøy for fargejusteringer, finkontroll, tekst i lag, videoeffekter, flerkanalslyd og annet man forventer å finne i profesjonelle verktøy som kan koste atskillige tusenlapper.

Brukere som ikke ønsker eller føler seg kompetente til å bruke denne typen funksjonalitet, kan nøye seg med å trekke klippene sammen på en tidslinje og klikke på en temaknapp. Da vil de få servert et forslag til en ferdig videofil med overganger, effekter og musikk.

Konkurrentene kommer

Selskapet har angivelig én million brukere, og tror flere ønsker å ta opp konkurransen.

-Vi har ingen konkurrenter som gjør det samme som oss per i dag, men det kommer neppe til å vare. Jeg tror nok Google pønsker på noe. Det vi må gjøre er å holde farten oppe. Vi har et forsprang og kompetanse, og det må vi utnytte. I fjor fikk vi 19 millioner dollar fra et amerikansk ventureselskap, så vi har de midlene vi trenger for å holde oss i teten, sier Ræstad.

Les mer på Tu.no: Nå blir det bedre lyd i mobilen