AGDER: Langfredag, påskeaften og første påskedag har også dyrene i skogen ferie. Det medfører straffeansvar om din hund løper etter dyr disse tre dagene.

– Det er forbudt å jage fredet vilt. På disse tre dagene i påska er alle dyr i skogen fredet. Da skal også dyrene ha fred, forteller Øyvin Froland, leder av viltnemnda i Froland kommune.

Han opplever at mange skiløpere har hunden løs når de er på tur. Det skaper trøbbel for blant annet rådyrene, som er svake etter en lang vinter.

– Generelt vil jeg oppfordre folk til å ha hundene i bånd på skitur. Rådyrene tåler ikke å bli jaget av hunder, og i påsken kan man straffes hardt om hunden ikke hører på deg, sier han.

Sterkt instinkt

Ifølge Froland kan både hund og eier bli straffet om det blir oppdaget at de jager på vilt disse tre dagene.

– Hundeeier kan bli straffet med bøter. Både grunneier og politiet har lov til å avlive hunden om den jager for eksempel rådyr en av disse dagene, forklarer han.

1. april innføres det ordinær båndtvang i Norge, og også da er det straffbart å jage vilt. Øyvin Froland er overbevist om at de fleste løse hunder vil overse eieren sin og legge av gårde etter vilt på skogen.

– Alle firbeinte vil jage hvis et rådyr krysser skiløypa foran dem. Det har jeg sett selv mange ganger. Folk sier de har full kontroll, men det er helt til de kommer i kontakt med vilt.

Bekymret for rådyrene

Med sine tynne bein har det vært knallhardt å være rådyr i vinter.

– Etter den lange og harde vinteren vi har hatt nå tåler ikke rådyrene å bli jaget av en hund. De er veldig sårbare nå, sier Froland.

Han er veldig bekymret for rådyrene. De har slitt med både mye snø og lange kuldeperioder i vinter.

– Vi har ikke innført ekstraordinær båndtvang fordi det har vært så hard snø at de har gått oppå. Men nå synker de ned, sier han.