KRISTIANSAND: I to dommer er mannen dømt for til sammen 29 seksuelle overgrep mot mindreårige spillere han var fotballtrener og forbilde for i IK Våg. Han ble dømt til fire år og tre måneder i fengsel, og slapp ut for halvannet år siden.

- MÅ I FENGSEL: Aktor Ingrid Thorsen mener eks-treneren må dømmes til 90 dager ubetinget fengsel. Her i samtale med bistandsadvokat Sveinung Søndervik Johnsen. Foto: Eivind Kristensen

Tirsdag stod han tiltalt for to nye overgrep som skal ha blitt begått da han var i klubben. Aktor, politiadvokat Ingrid Thorsen mener eks-treneren må dømmes til ubetinget fengsel i 90 dager.

— Tiltalte visste hvor gamle guttene var. Han har bevisst unyttet sin posisjon overfor dem ved å berøre dem på denne måten, sa hun i Kristiansand tingrett.

Masserte guttene

Mannen er av sakkyndige gitt diagnosen pedofil. Metoden hans var å massere guttene i lysken, under påskudd av å skulle behandle dem for skader helt andre steder på kroppen.

Han ble dømt for 27 overgrep i 2009, og for ytterligere to i 2011. I retten tirsdag fortalte to nye gutter om overgrep. De var begge 13 år da handlingene skal ha skjedd.

35-åringen nektet straffskyld i retten.

Den ene gutten, som i dag er 18 år, hadde fortalt treneren om en lei skade i låret høsten 2008. Treneren ønsket å undersøke ham, lukket døra til garderoben og ba gutten om å legge seg ned på en benk. Så begynte han å massere gutten ved lysken under bokseren. Han skal også ha berørt kjønnsorganet hans flere ganger.

Gutten sa i retten at han syntes det var ekkelt, men reagerte ikke mer på det da fordi trenerens metode ble oppfattet som "normal" blant guttene.

Husker ikke

— Jeg kan ikke huske den episoden som beskrives, sa tiltalte i retten.

Den andre gutten er i dag 17 år gammel. Han hadde en skade i hælen, og tiltalte skal ha tatt kontakt med ham på samme måte. Igjen kunne ikke tiltalte huske episoden. Men han medga at dersom handlingen hadde funnet sted, ville det helt klart ha vært et overgrep.

— Det jeg har gjort vil alltid følge meg. Jeg kommer ikke unna det. Men jeg er veldig lei meg for det jeg har gjort. Veldig mange er rammet, også de rundt, sa tiltalte.

Begge guttene snakket med sine foreldre om hva de hadde blitt utsatt for da saken ble kjent. Men både 18- og 17-åringen anmeldte mannen etter endt soning i 2011. — Da jeg hørte rykter om at han skulle slippes ut, begynte jeg å tenke på det igjen, sa 18-åringen.

Han fryktet å møte eks-treneren i byen, og sa han begynte å tenke på tiltalte når han trente fotball.

- Vil ikke gjenta seg

Psykiater Einar Rognstad har hatt 47 samtaler med 35-åringen. I retten sa han at det ville være en katastrofe å sende mannen i fengsel igjen. Mannen er i dag etablert med jobb og leilighet et annet sted i landet. Han betaler også ned på erstatningen de 29 guttene ble tilkjent.

— Han har avsluttet og forstått det han har gjort. Jeg har snakket med over hundre overgripere, og kun tre-fire av dem er dømt på nytt, sa psykiateren.

Han mener mannen ikke vil begå nye overgrep, og minnet om at han er fradømt retten til å være trener.

— Det er ingen risiko for tilbakefall. Dette har vært en situasjonsbetinget handling etter at han fylte 30 år. Jeg tror ikke på noen gjentakelsesfare, sa psykiateren.

Hans forsvarer, Arild Holden, freser mot aktors påstand om straff.

- Ikke formildende

— De hadde sjansen til å ta dette med da han ble pågrepet. Så gikk de en ny runde i 2011, hvor det heller ikke ble tatt med. Så sluser de ham ut, bygger ham opp og gir ham tilskudd fra staten, sier Holden til Fædrelandsvennen.

Han ba om at klienten må få en domsutsettelse med prøvetid på to år.

Aktor Ingrid Thorsen mente at det ikke er formildende at eks-treneren først ble anmeldt av guttene etter at han var kommet ut av fengselet.

— De er hans risiko at de ikke kom med sin hele og fulle historie når saken var oppe. Dette er 13 år gamle gutter, sa hun i retten.

Bistandsadvokat Sveinung Søndervik Johnsen la ned påstand om 40.000 kroner i erstatning til hver av guttene.