KRISTIANSAND: — For mange kommer en hjertesykdom som lyn fra klar himmel. Denne testen kan redde liv, sier apoteker Terje Skøien ved Apotek 1 Markensgate.

I en uke fra og med kommende tirsdag tilbyr rundt 270 apotek i denne kjeden gratis risikotest for hjerte- og karsykdommer. Testen tar om lag 20 minutter, og inkluderer sjekk av blodtrykk, totalt kolesterolnivå og blodsukker. I tillegg måles livvidde, og den som blir testet må svare på en del kontrollspørsmål.

— Til sammen gjør dette at den som tester seg kan få umiddelbart svar på om han eller hun er i faresonen for hjerte- og karskdommer, forteller Skøien.

Kvinner mest utsatt

Det er bare kreftsykdommer som årlig tar flere liv enn hjerte- og karsykdommer i Norge. Hvert år får mellom 12.000 og 15.000 nordmenn akutt hjerteinfarkt. Overraskende for mange, rammes flere kvinner enn menn av hjerteproblemer. Mange opplever helt andre symptomer enn de som generelt forbindes med hjerteproblemer: smerter i brystet.

— Særlig kvinner opplever symptomene helt annerledes enn menn. De som ikke kjenner sin egen hjertehelse og hvilke risikofaktorer og symptomer de skal lete etter, mister derfor muligheten til å gjøre enkle, forebyggende grep, sier Skøien.

Stor interesse, lav kunnskap

En av tre norske kvinner dør av hjerte- og karsykdommer. I en undersøkelse Sentio Research har gjennomført, sier seks av ti nordmenn at de ønsker å avdekke sin risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom når dette enkelt kan gjennomføres i apotek. Samtidig tror kun 16 prosent at de er i risikosonen. Noe mer enn halvparten (52 prosent) mener det er verdifullt å ha kjennskap til egen risiko knyttet til hjerte- og karsykdom.

— Ettersom hjerte- og karsykdom kan få svært dramatiske konsekvenser ønsker folk å teste egen risiko når de først blir oppmerksom på denne muligheten. Risikoen for hjerte- og karsykdom er ofte ukjent for mange. Testing i apotek vil derfor kunne gi livsviktig informasjon, sier Skøien.

Apotekansatte som gjennomfører risikotesten knyttet til hjerte- og karlidelser, har blitt kurset av Feiringklinikken i regi av LHL for å få spisskompetanse på området.