Den siste, oppdaterte utgaven av lista ble presentert av Verdens naturvernunion (IUCN) i forrige uke.

Over 7.000 nye arter er blitt vurdert i en liste som for første gang omfatter over 100.000 arter. Av disse er nesten en tredel regnet som truet.

– Naturen forringes raskere enn noen gang før i menneskehetens historie, sier Jane Smart, leder av IUCNs avdeling for bevaring av biologisk mangfold.

Hun sier den oppdaterte rødlista bekrefter funnene i en omfattende rapport fra Det internasjonale naturpanelet tidligere i år. Her ble det anslått at 25 prosent av alle verdens vurderte arter risikerer utryddelse.

Våre slektninger

Omfanget av utryddelsene er langt høyere enn det som ville vært naturlig i en verden som ikke var dominert av mennesker. Avskoging, jordbruk, fiskeri, byggevirksomhet, forurensning og klimaendringer fører til store skader på naturen.

I den oppdaterte rødlista regnes flere av menneskets slektninger som mer utsatt enn de har vært tidligere. Flere apearter i Vest-Afrika er flyttet til kategoriene «truet» eller «sårbar», og én type kolobus-ape er nå kritisk truet og kanskje allerede utryddet.

Årsakene er avskoging, tap av leveområder og jakt. Apejegere kan få høye priser både for skinn og kjøtt som lokalt kalles bushmeat.

Trives i varmen

Blant de nye artene på rødlista er en ungarsk mus, en gresshoppe på Madagaskar og en vestafrikansk frosk. Gresshoppa er kritisk truet, og frosken kan allerede være utryddet som følge av en soppinfeksjon.

En av de mest eksotiske nye artene er en snegle som bare lever på flere tusen meters dyp i Indiahavet på steder med vulkansk aktivitet, hvor glovarmt vann strømmer ut fra havbunnen. Sneglen trues av leting etter mineraler i disse områdene.

Ferskvannskrise

Truslene mot verdens insekter fikk medieoppmerksomhet tidligere i år, og også mange andre typer dyr er under sterkt press. Verdens naturvernunion mener situasjonen for ferskvannsfisk har gått under radaren, og viser til Japan, hvor over halvparten av fiskeartene i ferskvann er utrydningstruet.

– Bygging av demninger, avrenning fra landbruket, endring av elveløp og klimaendringer setter artsmangfoldet i ferskvann under press, sier Thomas Lacher ved Texas A & M University til BBC.

På rødlista er det også plante- og sopparter, og i USA er almetrær truet som følge av en soppsykdom.

Samtidig er et stort antall sopparter truet i Europa – blant annet i Norge.