Sjekket bosituasjonen til utbryter: – Her brytes grenser for anstendighet

Ny ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) reagerer på at KrF og Høyre stiller spørsmål rundt bosituasjonen til en av Demokratene-utbryterne.

Publisert:

Her er påtroppende ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til høyre, og avtroppende varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til venstre, avbildet under det konstituerende bystyremøtet 9. oktober. Kristiansen var den borgerlige sidens ordførerkandidat. Foto: Jacob J. Buchard

  • Henrik Ihme

KRISTIANSAND: – Her oppfatter jeg at det brytes noen grenser for anstendighet som jeg ikke hadde trodd var mulig, sier ordfører i nye Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap) til Fædrelandsvennen.

Han reagerer på opplysninger om at politikere har undersøkt hvor Demokratene-utbryter Jorunn Aa. Olsen bor.

Olsen er folkeregistrert på en adresse i Kristiansand, men bruker også mye tid hos sin mor i Vennesla.

Høyre og KrF mener at uklarheter rundt Olsen bosituasjon kan trekke valgbarheten hennes til det nye bystyret i tvil. Dersom hun skulle fratre plassen, vil en konsekvens være at Arild Buli trår inn som vararepresentant, og potensielt vipper flertallet til borgerlig side i bystyret.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Jorunn Aa. Olsen. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

– Uforståelig

Jan Oddvar Skisland forklarer overfor Fædrelandsvennen at Olsen har «en tøff hverdag».

– At noen går inn i en representants privatsituasjon er for meg svært problematisk. Det har ingenting med å være redd for vår posisjon å gjøre. Det handler om hva man gjør mot andre representanter.

Han forteller at han har pratet med Jørgen Kristiansen om saken.

– Vi pratet litt om hennes situasjon, og jeg oppfatter at han har gjort en totalvurdering med at han ikke vil gå videre med saken, sier Skisland.

Han sier også at han har fått bekreftet at en person i Høyre ringte noen i Olsens krets like før det konstituerende bystyremøtet onsdag forrige uke.

– En sentral person i Høyre ringte 15 min før bystyret begynte, sier Skisland, uten å ville gå inn på hvem.

Sjekket lovligheten

Kommuneadvokat Elisabeth Bach-Evensen Grønningsæter forteller at hun fikk en henvendelse fra politisk sekretariat før det konstituerende bystyremøtet 9. oktober, om hvordan reglene var å forstå rundt valgbarhet.

Hun ga da sin juridiske vurdering etter kommuneloven og valgloven.

– Loven sier at den som er innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen er valgbar. Rettsteknisk er det en enkel regel, at man sjekker hvor noen er folkeregistrert og ikke hvor de faktisk bor, sier hun til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen får bekreftet at henvendelsen til politisk sekretariat kom fra Høyre og KrF.

Les også

Demo­kratene i oppløs­ning

Les også

Flere utmel­delser fra Demo­kratene i Kristian­sand

Les også

– Brøt ut på grunn av folka, ikke politikken

– Trolig ikke lovlig

KrF har vurdert å sende saken til lovlighetskontroll, men har foreløpig lagt det på is etter en diskusjon i gruppa mandag.

Jørgen Kristiansen svarer slik på kritikken fra Skisland.

– Jeg tenker at hvis hun er i en så sårbar situasjon som Skisland sier, så er det alvorlig at de har utnyttet og lurt henne til å bytte parti, og satt henne i en slik situasjon hun er i nå, sier han.

– Hun er trolig ikke lovlig innvalgt, og settes i en vanskelig situasjon ved at det kan settes spørsmålstegn ved dette, og peker på folkeregisterloven:

– Den sier at du bor der du tar din regelmessige døgnhvile. Der du tar den skal du ha din bostedsadresse, og det handler om du har sovet halvparten av døgnene der, sier han.

Kristiansen forteller at han har mottatt mellom 10 og 20 henvendelser om at Olsen reelt bor i Vennesla. Han har ringt eieren av boligen hvor hun er folkeregistrert for å undersøke saken.

– Før vi vurderte lovlighetskontroll, så tenkte vi at det må være bedre å ta en telefon for å sjekke dette ut først. Jeg opplevde at Skisland forsto det da vi snakket sammen, og det hele endte med at vi bestemte oss for stort sett å legge saken død.

– Dere tar ikke dette videre nå?

– I utgangspunktet ikke, om ikke det kommer fram nye opplysninger.

– Hvorfor forfølger dere ikke saken?

– Det er flere hensyn som spiller inn, men dersom det er klart hun ikke bor i kommunen, og bryter folkeregisterloven, så er det en sak. Administrasjonen i Kristiansand kommune har gjort alt riktig, de forholder seg bare til hvor hun er registrert, sier han.

Renate Hægeland er Høyres gruppeleder i bystyret. Foto: Jacob Buchard

Vurderer grep

Høyres gruppeleder Renate Hægeland sier at partiet har fått flere henvendelser om saken.

– De handler om at det tyder på at bosted er Vennesla og ikke Kristiansand. Vi har ikke gått inn og vært detektiver og gjort egne undersøkelser, men vi diskuterer hos oss nå om disse henvendelsene er så alvorlige at det gir grunnlag for å be om lovlighetskontroll, sier hun.

I så fall må et slikt krav leveres seinest onsdag.

Når det gjelder kritikken fra Skisland, så sier Hægeland at de ikke kjenner til Olsen livssituasjon.

– Han er tydeligvis kjent med hennes situasjon, men det er ikke informasjon som jeg er kjent med, sier hun.

– Stemmer det at noen i Høyre ringte angående bostedet hennes like før bystyremøtet?

– Det kjenner jeg ikke til, svarer Hægeland.

– Er dette en viktig sak for dere?

– Det er klare lover og regler som regulerer dette. Vi er opptatt av at det skal være i orden framover.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Henrik Ihme henrik.ihme@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Valg 2019
  2. Kristiansand
  3. Kristiansand kommune
  4. Politikk