Skal avsløre 30.000 gode fiskeplasser i nyutviklet app

Over tre millioner kroner er investert. 1. juni presenterer denne gjengen appen FiskHer, som skal gjøre at hvem som helst skal finne gode fiskeplasser i sjøen.

Publisert:

Ifølge Trond Are Gjone fisker 1,8 millioner nordmenn minst én gang i året, men tallet er fallende. Det håper han appen FiskHer vil gjøre noe med. Foto: Kristin Ellefsen

  • Kjetil Nygaard

LILLESAND: – Det finnes mange apper hvor fiskere deler bilder av fangsten sin. Men dette blir en helt unik app som er basert på utallige timer arbeid med å peke ut de beste fiskeplassene for 15–16 populære arter langs hele Norskekysten opp til russergrensa. Visste du for eksempel at det er en god havabbor-plass ved Justneshalvøya? spør Trond Are Gjone, gründer i FiskHer AS.

Østlendingen har blant annet jobbet som sportslig leder i IK Start og i næringslivet i Lillesand. For et år siden stiftet han FiskHer AS, og fra nyttår begynte han å jobbe fulltid i selskapet som utvikler appen med samme navn.

Der har han fått med seg sportsfiskerne Asgeir Alvestad fra Lillesand og Tommy Egra fra Arendal. Alvestad er omtalt i Fædrelandsvennen en rekke ganger. Han er den fiskeren som har fisket flest ulike arter i Norge - 147 i tallet - hvorav 70 er fanget i hjemkommunen Lillesand.

– Jeg og Trond Are begynte å snakke om å lage et kart over gode fiskesteder for sjøørret i Lillesand for et år siden. Det laget vi, men han tenkte mye større, så nå blir det en app med fiskesteder for hele landet, sier Alvestad entusiastisk.

Asgeir Alvestad hadde fisket 20.000 timer før han var 20 år. Han har blogget i en årrekke, og gitt ut bøker. Nå står en app for tur. Foto: Privat

Kombinerer kart og kunnskap

Gjone står for oppbyggingen av appen og firmaet, mens de to sportsfiskerne jobber med å lokalisere fiskestedene. Det gjør de ved å kombinere avanserte kart med sin egen fiskekunnskap.

– Vi bruker avanserte kart som viser blant annet bunnformasjoner, biotoper og dybde. På bakgrunn av det kan vi si hva slags fisk som lever i de ulike områdene. Deretter kvalitetsikrer vi fiskeplassene gjennom lokale fiskere, som vi kjenner mange av etter at vi begge har levd av fisking store deler av livet, sier Tommy Egra.

– Ta for eksempel hyse. Den liker seg på 30–60 meters dyp og i områder med sand- og skjellgrunn, forklarer Alvestad.

– Får dere alle sportsfiskerne på nakken nå som dere avslører de gode fiskeplassene?

– Hehe. Vi risikerer jo det. Nå stikker vi fram hodene, men vi ser det på en helt annen måte. Vi ønsker at flest mulig skal få glede av å fiske, og å få fisk. Dessuten legger vi ut 40–50 fiskeplasser i hver kommune, så det blir ei viss spredning, svarer Alvestad.

Asgeir Alvestad, Trond Svandal (med datteren Selma på fanget), Trond Are Gjone og Tommy Egra står bak fiskernes nye app. Foto: Kristin Ellefsen

To ganger rundt jordkloden

For å illustrere hvor mye jobb de to sportsfiskerne legger ned i appen:

Den norske kystlinjen, inkludert alle fjorder og øyer, er like lang som lengden rundt jordkloden to ganger.

– Jeg har alltid vært glad i kart, og jobbet med kartplottere for magasiner som «Båtliv» og «Jakt og Fiske». Å kombinere kart med fiske er helt topp, synes Tommy Egra.

Egra ble ansatt i FiskHer AS i fjor sommer, og veksler mellom å jobbe 100 prosent og 50 prosent i firmaet. Asgeir Alvestad jobber på timesbasis. Begge jobber frilans med ulike oppdrag innen fisking ved siden av.

Slik har Tommy Egra tilbrakt utallige timer siden sommeren i fjor. Han analyserer avanserte kart, og finner ut hvor de gode fiskeplassene er. Foto: Kristin Ellefsen

Egra tegner inn de gode fiskesonene for ulike arter på dette tegnebrettet. Foto: Kristin Ellefsen

Når tegningene overføres til appen, blir det seende slik ut. De fargede feltene er gode fiskeplasser for ulike arter. Her viser Egra de gode plassene rundt Ålesund. Foto: Kristin Ellefsen

Grønberg går god for appen

Stein Grønberg, tidligere verdensmester i fluekasting og innehaver av fiskebutikken Grønberg sport i Kristiansand, fikk presentert appen for noen uker siden.

– Hver eneste dag er folk innom her og spør om gode fiskeplasser, og jeg merker av for dem på et kart. Dette er nok et veldig godt hjelpemiddel for mange fiskere, spesielt når man kommer til nye plasser, mener han.

Grønberg har tillit til at Alvestad og Egra faktisk klarer å peke ut de beste fiskeplassene ved bruk av avanserte kart.

– De spurte meg om å merke av gode fiskeplasser rundt byen, og det gjorde jeg. Da vi sammenliknet med plassene de hadde pekt ut gjennom kartene, var det full klaff, sier Grønberg.

Stein Grønberg tror appen vil bli en suksess. Foto: Kjartan Bjelland/Arkiv

Over tre millioner kroner

Og finansieringen av appen? Den er på plass - i alle fall fram til appen er lansert 1. juni.

– Derfor kan vi si med sikkerhet at vi får gjennomført lanseringen, forteller Gjone.

FiskHer AS har i tillegg til mindre summer fra lokale støttespillere fått et lån på 1,5 millioner kroner fra Innovasjon Norge.

Lillesandsmannen Asbjørn Olsen - bensinstasjoneieren som står bak planer om et stort motorsportsenter og verdens høyeste klatretårn - har også spyttet inn 1,5 millioner.

– Jeg har aldri spilt lotto, så jeg tenkte jeg måtte begynne med det nå, sier Olsen og ler når Fædrelandsvennen ringer.

– Trond Are hjalp meg mye med å få i gang klatretårn og motorsportsenter. Så nå ville jeg bidra litt tilbake. Han har nok større forhåpninger enn jeg har, legger han til.

– Kommer du selv til å bruke appen?

– Haha. Hadde du sett hva slags telefon jeg har, så hadde du ikke spurt. Men barna mine har telefoner som kan ha apper, så jeg kommer nok til å kikke på den, sier Olsen.

– Hvordan skal dere tjene penger etter appen er lansert, Gjone?

– Jeg har mange tanker om det, men vil ikke binde meg opp ved å si altfor mye om det. Utgangspunktet er at folk skal få se fiskeplassene gratis i appen. Men kanskje du kan kjøpe tilgang til noe mer enn det, svarer gründeren.

Les også

Slik feiret Asgeir (48) drømmefangstene

Asgeir Alvestad fikk tre fisker han har drømt om i lange tider på ett år. Etter 37 timer i tatoveringsstolen havnet de på ryggen hans. Foto: Tommy Egra

Kunstig intelligens

En annen funksjon appen deres har er gjenkjennelse av fisk. Dette har de kalt «Fish Recognition», og er en tjeneste som Trond Svandal, også en ivrig fisker fra Vennesla, står bak.

– Det er bygget opp på kunstig intelligens. Tar man et bilde av en fisk, får man umiddelbart opp hvilken art det er, og litt fakta om den arten, forteller Svandal.

En napp-kalender er også under utvikling. Ved å legge inn vær, vind og tidevannstabeller mener nemlig fiskerne de skal kunne vise når på døgnet det er best å fiske de ulike plassene.

– På sikt har vi også lyst til å gjøre dette både i innlands-Norge, med elver og vann, og deretter se ut mot resten av verden. Men først må vi lykkes her hjemme, avslutter Gjone.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Kjetil Nygaard kjetil.nygaard@fvn.no
Publisert:

Les også

  1. Asgeir fra Lillesand fikk Norges største slettvar

  2. Moste norgesrekord med monsterfisk

  3. Sveivet opp hai på 1100 kilo

  4. Lillesandsmann først i Norge til å fange denne lille skapningen

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Fisk
  2. Lillesand