KRISTIANSAND:

— Vi ønsker å utnytte området til overnattingsvirksomhet, parkering og til nye, store attraksjoner, sier dyreparkdirektør Reiadar Fuglestad til Fædrelandsvennen.

Dyreparkens område er i dag på 600 mål. Det er altså snakk om en 50 prosent økning.

I formiddag skal Fuglestad orientere toppolitikerne i Kristiansand kommune. Han ønsker at de setter i gang en politisk prosess, så parken kan overta de 340 målene for en relativt billig penge.

Fuglestad mener parken ikke bør bruke for mye penger på å kjøpe tomt, den trenger pengene til å utvikle området.

— Jeg ber om at politikerne ser de regionale sammenhengene. Vi hadde en forhandling med Kristiansand Eiendom i 1998, men den skar seg. Området øst for Grashavet ble kjøpt av Kristiansand kommune med tanke på utvidelse av Dyreparken. Nå trenger vi det, og vi trenger et samarbeid med politikerne om utvikling, sier han.

Fuglestad er genuint opptatt av at Sørlandet som region må utvikles videre hvis vi skal greie å bli landets opplevelsesregion og turistregion nummer en.

— Det vi greide i sommer, med stort samarbeid om skattejakten, har bidratt til å løfte regionen. I Lyngdal planlegges Badeland, i Kristiansand konserthus og stadion. Men også Dyreparken må utvikles. Vi trenger flere attraksjoner, flere opplevelser for å vinne i konkurransen om de reisende, sier Fuglestad.

Det store området øst for Grashavet kan brukes til flere ting, men Fuglestad fokuserer på tre:

— Vi trenger parkering. Vi kan parkere 2.500 biler i dag. Det er for lite. Parkering er en stor flaskehals som hindrer økt besøk. Det går høyspentlinje på området vi nå ønsker, og under den passer det å lage P-plasser, sier han.

Overnatting er det andre store. Fuglestad tenker seg mellom 50 og 100 hytter/selvhusholdningsboliger øst for parken.

— Noen kan bygges i skogen, andre helt ned til vannkanten av Grashavet hvor sjørøverskutene våre seiler, sier han.

Nye attraksjoner er det tredje som krever plass. Her er Fuglestad mer upresis:

— Vi arbeider med mange planer. Jeg kan nevne ett; vitensenter eller science-senter. Dette har vi stor tro på. Et forprosjekt finansiert med Cultiva-midler og penger fra kompetansefondet skal være ferdig til nyttår.

— Hva skal denne attraksjonen inneholde?

— Alt for tidlig å si. Litt må vi ha for oss selv.

Dyreparken har i 2004 hatt et historisk godt år. En halv million besøkte parken i mai, juni, juli og august, og det ligger an til tidenes årsrekord med 580.000 besøkende.