KRISTIANSAND: — Det går på lederstilen til politimester Bjørn Hareide og den mellommenneskelige atferd som Arne Pedersen, leder for Felles Kriminalenhet legger for dagen. I sum skaper det et arbeidsmiljø som ikke er til å leve med, en stemning av usikkerhet og redsel. Det har flere enn jeg fått oppleve.

Hanne-Eva Müller praktiserer i dag som advokat i Kristiansand, og forteller at hun sannsynligvis hadde fortsatt i politiet, hvis arbeidsforholdene hadde vært annerledes.

I april 2002 ble hun ansatt i vikariat som politifullmektig ved Arendal politistasjon i Agder politidistrikt. Hun hadde et arbeidsforhold som varte fram til oktober 2005. Da søkte hun, og fikk, ett års permisjon. Før permisjonstidens utløp, sa hun opp.

stress.

I mellomtiden hadde det skjedd mye. Blant annet var hun sykemeldt i et halvt års tid, med diagnose posttraumatisk stresslidelse (se egen sak) og hun hadde tatt ut stevning etter at hun følge seg usaklig forbigått.

— Egentlig var det godt å komme seg bort, og i dag kunne jeg ikke tenke meg å gå tilbake til jobb i Agder politidistrikt, hvis det hadde vært mulig, sier hun.

Etter at hun hadde jobbet i flere vikariater, ble det høsten 2003 lyst ut en rekke stillinger ved Agder politidistrikt. Müller forteller at hun og de andre midlertidig ansatte fort regnet ut at det her var stillinger nok til dem alle, og vel så det. Hun søkte på flere, men fikk ingen.

Så personalmappen.

Da hun hadde kommet seg etter sjokket, ba hun om å få se personalmappen. Sjokket ble ikke mindre.

— Jeg fant beskrivelser og karakteristikker av meg som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Mange henvisninger og referanser var også feil, forteller hun.

Müller vet at det lages vurderinger og evalueringer av politiansatte. Men ansatte skal gjøres kjent med dette og ha anledning til korreksjoner og presiseringer. Det hadde ikke skjedd.

I et møte med politimester Hareide ble hun tilbudt nytt vikariat i Arendal, mens de to ferske juristene som var ansatt, fikk opplæring.

— Et arrangement for å dukke meg på nytt, sier hun.

Til retten.

Etter sykemelding, fikk hun en advokat til å ta ut stevning for Oslo tingrett, med krav om fast ansettelse. Det endte med kompromiss, ettersom regjeringsadvokaten, motpartens advokat, ikke ville gå i retten med saken.

Det ble fast ansettelse fra januar 2005, med etterbetaling av fem lønnstrinn fra april 2004. Hun var den lavest lønnede politijuristen i Agder, lavere lønnet enn nybegynnere.

Hanne-Eva Müller er for egen part ikke i tvil om at disse forholdene bunner i et ledelsesproblem ved politidistriktet.

FAKTA

Hanne-Eva Müller

Født i Oslo i 1964. Utdannet jurist. Også utdanning innen økonomi og administrasjon.

Først ansatt ved Kragerø politikammer i oktober 2001. Til Arendal i 2002. Sa opp i politiet med endelig virkning fra oktober 2006.