DACCA: Mandalitten Solgaard, som er leder for mikrofinans i Strømmestiftelsen, kom til Dacca i Bangladesh fredag, og overraskelsen var stor da offentliggjøringen av årets nobelprisvinner viste at en av Strømmestiftelsens samarbeidspartnere fikk prisen.

— Da jeg kom til hjemmet hans hadde nærmere tre hundre mennesker møtt fram for å hylle ham. Selv var han overveldet over prisen, men dette var også en stor begivenhet for folk her i Bangladesh, sier Solgaard til fvn.no.

Hilste til Norge

Strømmestiftelsens utsendte fikk vekslet noen ord med Yunus, som ba ham hilse til Norge.

— Jeg hilste ham fra Strømmestiftelsen. Han takket for prisen hjem til Norge og ba meg hilse til alle han kjenner i Strømmestiftelsen, sier Solgaard, og legger til:

— Det var en gledens dag for Yunus. For ham betyr det mye at arbeid med fattigdomsutryddelse ses på som fredsarbeid.

Muhammad Yunus fikk fredsprisen sammen med Grameen bank. Prisen ble tildelt for deres engasjement innenfor området mikrofinans, en låneordning for verdens fattigste.

- Betyr mye for mikrofinans

Strømmestiftelsen er Norges største aktør på mikrofinans og har samarbeidet tett med Yunus og Grameen Bank i over ti år. I 1997 ga de en hjelp til selvhjelp-pris til Yunus. Fredsprisvinneren kom selv til Oslo for å motta prisen.

— Han har gjort en enorm innsats over disse 30 årene siden han startet Grameen bank. Han så at det folk manglet var kapital, sier Solgaard, som mener prisen også betyr mye for mikrofinans i verden.

— Det er et nokså ukjent begrep, i alle fall i norsk sammenheng. Å få verdensoppmerksomhet om arbeidet betyr mye. Om lag 100 millioner mennesker på verdensbasis bruker mikrofinans, sier mandalitten.