LILLESAND: — I ti år har vi foretatt stikkprøver av renholdsrutinene på Gilde Agro Fellesslakteri i Lillesand. Men aldri før har undersøkelsen avdekket noe verre resultat, sier daglig leder John Henrik Aas i Næringsmiddeltilsynet i Aust-Agder.Undersøkelsen viser slurv og dårlig renhold både i hengehallen, nedskjæringsanlegget, slaktehallen og pakkeavdelingen.Generell erfaring er at bedrifter med et gjennomtenkt og riktig utført renholdsprogram oppnår snittkarakteren 2 eller bedre på denne undersøkelsen. Snittkarakteren i Gilde Agro er 3,7 på en skala som går til seks. Verst er forholdene i nedskjærings- og produksjonsavdelingen.- Situasjonen er bekymringsfull. Dårlig renhold flere steder i bedriften vil nødvendigvis påvirke produktenes hygieniske kvalitet og gå ut over kjøttets holdbarhet. I verste fall kan kjøttet bli forgiftet, sier Aas.Skjerper kontrollen

Han opplyser at Næringsmiddeltilsynet foretar kontroller på Fellesslakteriet flere ganger i året. I den senere tid har bedriften ønsket å overta stadig mer av internkontrollene.- Vi har riktignok foretatt stikkprøver og bakteriologiske renholdskontroller. Nå har vi i Kjøttkontrollavdelingen i Næringsmiddeltilsynet for øvrig bestemt oss for å foreta disse internkontrollene selv. Vi innskjerper med andre ord kontrollvirksomheten, sier daglig leder John Henrik Aas.Næringsmiddeltilsynet skrev i forrige uke brev til Gilde Agro der de ba bedriften foreta en kritisk gjennomgang av rutiner for renholdet med de ansatte.Renholdere kalt inn «på teppet»

Driftsleder Åge Iselmo på Fellesslakteriet i Lillesand karakteriserer situasjonen som «udramatisk».- Vi snakker her kun om resultater av én prøve én dag. Og denne viser et dårlige resultat. Det er beklagelig. Men jevnt over er det god hygiene her på anlegget, sier han og tilføyer:- Forklaringen er kanskje ikke helt god. Men faktum er at skummingsanlegget vårt ikke fungerte hundre prosent den dagen Kjøttkontrollen var på besøk. Jentene i renholdsavdelingen er for øvrig kalt inn på teppet. Vi har gitt klart beskjed om at de burde ha kontaktet teknisk avdeling og fått ordnet opp i problemet. Mitt inntrykk er at personalet har forstått alvoret i situasjonen.Driftsleder Iselmo sier videre at det allerede er foretatt en ny kontroll av renholdet - og at den ga et langt bedre resultat.- Vi beklager «glippen», men mener det dårlige renholdet kun må betraktes som et engangstilfelle, sier han.