Vårt Land skrev onsdag om den nye tjenesteordningen for prester. Leder i Den norske kirkes presteforening, Ingeborg Midttømme, gikk hardt ut mot nyordningen, departementet og biskopene. Midttømme mener ordningen skaper avstand mellom prest og menighet. Biskopene er dypt uenige og kaller utspillet «fagforeningspolitikk».

– Innvendingene faller på sin egen urimelighet: Presteforeningen har deltatt i gruppen som iverksetter nyordningen. Da kom ingen av reaksjonene fram, sier Laila Riksaasen Dahl til Vårt Land.

Hun får støtte av både Finn Wagle, biskop i Nidaros, og Olav Skjevesland, biskop i Agder og Telemark.

– Vi trodde vi sto sammen med Presteforeningen om innholdet i ordningen. Vi er derfor svært overrasket. Men dette er en sak bispekollegiet står sammen om, sier Nidaros-biskopen til Vårt Land.

Biskopene deler likevel prestenes uro når det gjelder finansiering. Men Wagle og Skjevesland mener de positive sidene ved reformen er store.

– Enhver reform i statssystemet krever overføringer over statsbudsjettet. Det har det ikke vært til denne reformen tidligere, sier Skjevesland.

Midttømme mener at den nye tjenesteordningen vil føre til avstand mellom presten og menigheten. Det er ikke biskopene enige i.

– Nei, det blir galt. Vi mener det er mulig å forene utvidet tjenestested med nærheten mellom prest og menighet, sier Wagle til Vårt Land.

Skjevesland går enda lenger.

– Fordi prestene nå skal drive menighetsbyggende arbeid, noe som tidligere ikke sto i tjenesteinstruksen, blir reformen et kjempeløft for lokalmenighetene. Prestens økte pastorale ansvar, med utvidet støtte både fra prosten og andre prester, gjør at prestene står bedre rustet enn tidligere, avslutter Agder— og Telemark-biskopen.