OSLO: I en omfattende undersøkelse som er omtalt i tidsskriftet British Medical Journal, får radon skylden for 9 prosent av de rundt 20.000 årlige dødsfallene som følge av lungekreft i Europa.

– Den nye studien bekrefter tidligere undersøkelser og anslag, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern til Dagsavisen.

Statens strålevern har tidligere anslått at mellom 100 og 300 tilfeller av lungekreft i Norge årlig, kan ha radon i innemiljøet som årsak. Dette tilsvarer mellom 6 og 17 prosent av alle nye tilfeller av lungekreft.

– Mye ugjort

– Veldig mye er ugjort i forhold til å sikre norske boliger mot radon, sier Harbitz som understreker at mange firmaer leverer slike tjenester.

– Det beste man kan gjøre ved bygging av nye boliger, er å gjøre boligene tette i bunnen. Eksisterende boliger kan også bli sikrere ved at de tettes i bunnen, at sprekker tettes og at ventilasjonen bedres. Du får gjort mye for 10.000 til 30.000 kroner, sier Harbitz.

Aller størst fare for lungekreft har røykere i hus med høye forekomster av radon.

– Hvis du røyker i et hus med mye radon, forsterkes risikoen ganske kraftig, sier Harbitz.

Helsefarlige hus

Undersøkelser Statens strålevern tidligere har gjort i 8.400 boliger i 44 kommuner, viste at 18 prosent av de målte boligene hadde en årsmiddelverdi som lå over det såkalte tiltaksnivået på 200 Bq/m3. I noen av boligene ble det målt helt opp til 20.000 Bq/m3, noe som gir betydelig fare for kreft. Statens strålevern anbefaler tiltak i alle boliger med et radonnivå på over 200 Bq/m3. (©NTB)

uvakt@ntb.no