SIRDAL: — Da jeg begynte som lærer ved Tangen i 1976, fikk jeg høre at vi snart skulle få ny videregående skole. Og så skjer dette! Det er nesten ikke til å holde ut. Seigpining!

Avdelingsleder Britt Hellum sparte ikke på kruttet etter at fylkestinget i går gikk inn for å utsette en avgjørelse om hvor den nye videregående skolen i Kristiansand skal ligge.

Hellum hadde sammen med vel 20 andre ansatte ved Tangen videregående skole reist med buss klokken 05.30 i går morges fra Kristiansand til fylkestingets møte på Sirdal Høyfjellshotell. Men etter den tre timer lange reisen fikk de ikke det vedtaket de hadde håpet på.

Fylkespolitikerne utsatte saken til oktober, i påvente av at tre nye tomtealternativer i Kristiansand skal utredes.

- Enorm frustrasjon

Men de tilreisende fra Tangen fant ingen grunn til å tro på noe vedtak til høsten.

— Nå har jeg totalt mistet troen. Jeg tror aldri det blir noen ny skole, sier Britt Hellum.

— Jeg hadde i det lengste håpet at politikerne ville ta til vettet. Det har vært veldig deprimerende med hele den runddansen vi har vært vitne til i avisa i vår. Frustrasjonen nå er enorm. Det er rett og slett så en får lyst til å sette seg ned og gi opp, sier lærer Signe Maria Nilsen.

Avdelingsleder Sigrun Vatland mener de ansatte har blitt holdt for narr.

— Vi er profesjonelle i vårt yrke og skal ikke la vår frustrasjon gå ut over elevene. Men det verste er at politikerne harselerer med oss. De sier én ting det ene året og en noe annet det neste.

— Men er det ikke bare rett og rimelig at politikerne bruker noen måneder ekstra hvis det kan bety en billigere tomt og flere titallsmillioner spart?

— Jeg har ingen tro på at de finner en løsning som er billigere totalt sett enn Tangen. Og fylkeskommunen har ekstreme leieutgifter som løper. Derfor vil en eventuell innsparing spises opp underveis, sier Britt Hellum.

Forhandlet om natten

Gruppelederne for de største partiene ble enige om utsettelsesforslaget over midnatt mellom mandag og tirsdag. På forhånd var det ventet et svært jevnt løp mellom tilhengerne og motstanderne av Tangen. De fleste var enige om at resultatet ville bli 18 mot 17, men det var ulike oppfatninger av hvilken leir som ville få hva.

For å unngå et så knapt avstemningsresultat i en så viktig sak, ble det bred enighet om å utsette saken. Men dette satt langt inne for flere partier.

— Jeg hadde gledet meg til å komme til Sirdal. Jeg hadde trodd på noen jubeldager her oppe med et endelig vedtak om å starte byggingen på Tangen. Men sånn som situasjonen er nå, ser jeg ingen annen utvei enn å støtte utsettelsen, sa Sps Jon Grindland om forslaget som ble lagt fram av Frp, Høyre, Demokratene, Venstre og KrF.

Heller ikke Aps støtte var uten smerte.

- Med gråten i halsen

— Vi mener fremdeles Tangen er det beste alternativet. Det er med gråten i halsen vi går inn for å utsette saken, sa Aps Gunnar Rostveit.

Han la ikke skjul på at partiet støttet en utsettelse av frykt for å tape slaget om Tangen.

— Det er bare å bruke kuleramma så ser vi at det ikke er flertall for Tangen her, og det er ikke greit, sa han på møtet.

Andre Tangen-tilhengere mente Rostveit var for pessimistisk på Tangens vegne.

— Jeg er ikke så sikker på hvor flertallet hadde havnet. Men det viktigste nå er at vi tar en tre måneders tenkepause. Det trenger vi for å vurdere de andre tomtealternativene, sier fylkesordfører Thore Westermoen (KrF) til Fædrelandsvennen.

— Men er Tangen-alternativet svekket etter dette?

— Nei, Tangen er fremdeles et veldig aktuelt alternativ.

Tangen-motstander Arild Birkenes (Frp) mener på sin side mye nå er gjort i kampen mot tomta langs Otra.

— Etter min mening er Tangen nå skjøvet nokså langt ut i tid.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no