I fjor ble det registrert TBE-virus hos to menn, den ene i 40-årene, den andre i 50-årene, fra Farsund og Mandal.

-Vi kan ikke si sikkert om viruset sprer seg, eller om det har vært der hele tiden, sier overlege Tone Skarpaas ved Sørlandet sykehus i Kristiansand til Fædrelandsvennens nettavis.

— Det kan være grunn til å tro at smitten er underdiagnostistert, sier Skarpaas. Med det mener hun at det kan være flere tilfeller som helsevesenet ikke har registrert.

De to første tilfellene av TBE-sykdom i Norge ble påvist i 1997 og 1998 på to Oslo-folk som hadde hytter på Tromøya. Senere er det påvist ytterligere seks sykdomstilfeller, hvorav fire kan knyttes til Tromøya utenfor Arendal. Nå viser det seg at de to andre ble registrert i Mandal og Søgne.

Dette går fram av en studie Skarpaas har offentliggjort i det amerikanske legetridsskriftet Emerging Infectious Diseases . Hun har fulgt alle de 10 smittede pasientene, som fikk svært alvorlige komplikasjoner av smitten.

Bare en unngikk sykehusinnleggelse, men han klarte ikke å spise på tre uker, hadde sterke hodesmerter, svimmelhet og smerter i musklene.

Og det er altså en mild variant av virusinfeksjonen. De alvorlige tilfellene fører alltid til sykehusinnleggelse, og det kan ta måneder før pasienten er frisk igjen.

Som ved de fleste virusinfeksjoner, har vi ingen kur. Men pasientene blir friske igjen av seg selv, sier Skarpaas.

I Sverige ble det første tilfellet oppdaget allerede i 1954. Og de senere årene har antall sykdomstilfeller vokst kraftig i nabolandet.

I dag blir mellom 50 og 100 svensker syke hvert år som følge av det fryktede flåttviruset. Verst rammet er deler av kysten langs Østersjøen, blant annet i skjærgården i Stockholmskregionen, samt på øya Åland. Her gjennomfører helsevesenet nå vaksineringsprogrammer i stor stil.

I Baltikum og enda lengre øst er problemet med sykdomsbærende flått enda større. Og her regjerer en langt mer dødelig variant av TBE.

— Den østeuropeiske varianten har en dødelighet på omtrent 20 prosent. Dessuten får rundt 60 prosent av de som blir syke av smitten varige skader.

FAKTA:

TBE-hjernebetennelsen oppstår med to faser. Første fasen består av vanlige influensa-liknende symptomer. Fase to viser seg etter cirka en uke, når influensaen ikke går over, men gir feber, hodepine, muskelsmerter, nakkestivhet, brekninger,

søvnforstyrrelser, svimmelhet, trøtthet og skjelving. Da bør lege oppsøkes.