KRISTIANSAND: — Mange bartendere tror folk kommer til barer for å bli fulle. I virkeligheten kommer gjestene for å treffe venner og kjente. Bartendere bør derfor legge mer stolthet i drinkene sine. De bør blant annet foreslå drinker overfor kundene sine, sier bartender Angus Winchester til Fædrelandsvennen. Engelskmannen reiser for tiden jorden rundt for å holde kurs. I Norge besøker han syv byer, og i går var det Kristiansand sin tur. Bakgården Bar var åstedet. - Denne baren kunne godt ha ligget i London, konstaterer Winchester. Han er med andre ord godt fornøyd med produktutvalget på Bakgården. Foran et tyvetalls interesserte bartendere holder han først foredrag om gjestebehandling og barpsykologi. Deretter står miksing av drinker på menyen. Laget fjorten drinker

— Dere må alltid teste drinken med et sugerør før dere serverer den til kunden. Jeg gjør ikke det fordi jeg er en alkoholisert bartender altså, men fordi jeg skal sjekke om den er balansert, spøker engelskmannen. Han lærer også bartenderne ulike triks. Blant annet hvordan de best bør riste drinkene.- Rist som om du skriver, og gjerne over høyre skulder. Ikke nede foran kroppen, demonstrerer han før han fortsetter:- Når du smaker på drinken må du få det til å se ut som du liker drinken godt. Vis det med ansiktsuttrykk til kunden. Winchester laget i går fjorten ulike drinker. De fleste av dem passer godt på varme sommerdager, og dermed særs godt i sommerbyen Kristiansand. Engelskmannen bruker mye frisk frukt i drinkene han lager. Både sitron, lime, bjørnebær og faktisk også chili blir brukt. Etter at han har laget drinkene sendes de rundt slik at alle på kurset får smake. - Svært nyttig

Innimellom stiller han også spørsmål til deltakerne.- Hvorfor er det bedre å bruke club soda enn vann, spør han.- Fordi vannet er mer forurenset, foreslår en av deltakerne.- Nei, ikke derfor, men fordi club soda har et lavt saltinnhold. På grunn av det reduseres frysepunktet og drinken holder seg kaldere. Innen seks minutter har club sodaen kjølt ned drinken, forklarer Winchester. Bartenderen lærer også deltakerne en mengde andre småtips. De får blant annet lære at ferskpresset juice bør presses rett før de skal brukes i drinker. - I løpet av en halvtime har nemlig juicen mistet 75 prosent av vitaminene den opprinnelig hadde, opplyser Winchester. Barsjef på Bakgården bar, Terje Solli, synes kurset var svært nyttig.- Det var veldig gøy å høre på ham. Vi har aldri hatt kurs med en såpass kunnskapsrik bartender før, sier barsjefen. Nå håper han resten av byens bartendere kan bli like flinke som Bakgården til å bruke frisk frukt i drinkene sine.- Hittil har vi vært den eneste baren i byen som bruker dette i drinkene. Det er selvsagt litt sesongbasert, men jeg håper resten av byens barer også kan få øynene opp for dette, sier Solli.