BIRKENES: Henriksen eier en liten hytte på 30 kvadratmeter ved Håverstadvatnet sør for Engesland. Standarden er enkel, og nå ønsker han å rive og bygge en ny på samme stedet, men med en grunnflate på 82 kvadratmeter.

Onsdag skal saken opp i planutvalget i Birkenes. Og forslaget til vedtak går ut på å si ja til søknaden og dermed gi dispensasjon fra bestemmelsen i kommuneplanen. Hytta ligger nemlig innenfor 60-metersbeltet til vannet i tillegg til at tomten er i et natur— og friluftsområde.

Dispensasjonen begrunnes med at det allerede står ei hytte der. Og at man ikke kan se at riving og oppbygging av en ny vil komme i konflikt med naturinteressene.

Fylkesmannens miljøvernavdeling er imidlertid av en annen mening og fraråder hele dispensasjonen. Om ei hytte på samme størrelse ble satt opp, ville det vært greit nok. Men «et vesentlig større fritidshus enn det som er på eiendommen vil kunne føre til å øke privatiseringen av området og at hytta blir mer synlig i landskapsbildet», skriver førstekonsulent Lise Ilstad og rådgiver Turid Hagelia Korshavn.

De mener at dersom det gis dispensasjon, vil dette kunne få smitteeffekt for lignende tiltak.

Kommunens saksbehandler Ivar Aanesland mener imidlertid at siden det ved denne enden av vannet allerede er oppført flere hytter, er den trolig ikke så mye brukt av andre enn hyttefolket. Han er ikke enig med fylkesmannens miljøvernavdeling i at området vil virke mer privatisert om hytta blir større.