Heerenveen/Oslo: Det er ikke bare på isen Øystein Grødum er rask. En politimotorsykkel lå på hjul og fikk 28-åringen inn til siden.

– Det var bare å svinge inn og legge seg flat. Det var ingen god følelse, sier Grødum til NTB.

– Politimannen sa jeg egentlig skulle hatt 700 euro i bot. I enkelte tilfeller tar de visst bilen også, forklarer arendalitten, som imidlertid slapp med skrekken og en streng advarsel.

– Jeg sa jeg skulle på skøyteløp, og kanskje han kjente navnet mitt også. I alle fall unngikk jeg bot, forteller Grødum, som tydeligvis har flaksen i orden foran helgens verdenscupfinale i Thialf-hallen.

Stor pokal

Han er fattige 20 poeng bak Gianni Romme foran fredagens 5000 meter. Med superfart også på isen kan han passere nederlenderen før den avgjørende 10.000-meteren søndag. Vinner Grødum 5000-meteren og Romme blir nummer tre eller dårligere, vil Øystein lede foran milløpet.

– Jeg er virkelig sugen på sammenlagtseieren i verdenscupen. Har lyst på den store pokalen som viser at jeg har vært jevnest hele sesongen, sier Grødum, som ikke regner noen andre enn Romme som farlige foran helgen. Bob de Jong på 3. plass er hele 80 poeng bak nordmannen.

Hele sesongen har Grødum drømt om å måle krefter i samme par med Romme. Denne helgen kan det bli en realitet – og i så fall en generalprøve på distanse-VM i Inzell om to uker.

Vil presse Romme

– Jeg har veldig lyst til å gå mot ham. Det ville være en grei erfaring å ta med seg. Jeg har jo ført an i de fleste løp jeg har gått, men Romme åpner vanligvis raskere enn de andre. Han liker ikke å ha noen nær seg i begynnelsen, så jeg vil gjerne presse ham litt, sier Øystein med et smil.

Grødum kommer fra seier på 5000 og 10.000 meter i allround-VM, mens Romme ikke har konkurrert internasjonalt siden slutten av januar. Da ble han satt grundig på plass av Grødum på 5000 meter i verdenscupen. Nordmannen vant, mens Romme bare ble nummer fire.

– Jeg føler meg i godt slag og gleder meg til helgen. Isen virker å være sånn passe bra, selv om de skryter her av at den er bedre enn i EM. Vi får se, men jeg er klar for å gå fort, lover Norges store skøytehåp. (©NTB)