KRISTIANSAND

— Minst 90 prosent av alle asylsøkere i Norge mangler eller har usikker identitet, sier Magnus Andreassen, leder av utlendingsavsnittet ved Agder politidistrikt.

Tre asylsøkere er sendt ut av landet etter aksjonen som begynte sist onsdag. To til Senegal og en til Iran.

— Ytterligere tre ligger an til å bli sendt ut. De øvrige sakene arbeider vi med, opplyser Andreassen.

Politiet hadde også rettslig kjennelse for husundersøkelse hjemme hos Leila Ahmed Amin (31).

— De kom to ganger. Første gang var jeg hjemme med ett av barna, en sønn på 11 år. Dagen etter kom politiet tilbake da ingen var hjemme. De endevendte alt vi hadde, forteller kvinnen, som sier hun kommer fra Syria.

Det tror ikke politiet på.

Språktester

— På bakgrunn av blant annet språktester, samt oppgitt ulike identiteter i Tyrkia og Norge, mener vi denne kvinnen kommer fra Tyrkia, sier Magnus Andreassen, som legger til at politiet kom to ganger fordi kvinnen var alene med små barn den første dagen.

Leila sier at hun dro til Tyrkia og giftet seg med sin nåværende mann i 1998. Hun forteller at familien har vært på flukt etter at menneskesmuglere førte dem i skip til Italia.

— Det kostet oss 10.000 tyske mark. Mafiaen ba oss kaste alle identifikasjonspapirer. Siden betalte vi 4000 mark for å komme til Tyskland. Vi har også vært i Nederland og Sverige. Men det er i Norge vi ønsker å bli, sier hun.

Urimelig

Leilas advokat, Bård Syrstad, betegner aksjonen mot Leila Ahmed Amin som urimelig og meningsløs.

— Det burde være åpenbart at en slik aksjon ikke ville fremkalle nye opplysninger. Det er trist at tingretten kan stemple et slikt hastevedtak, mener han.

Til grunn for politiaksjonen lå altså en beslutning fra Kristiansand tingrett. Om Leila Ahmed Ahmin heter det at retten finner skjellig grunn til å mistenke henne for å holde tilbake eller skjule opplysninger om sin identitet. Samtidig mener retten at undersøkelsen ikke er noe uforholdsmessig inngrep.

Frykt

  • Vi er redde og barna er psykisk syke. Mannen min har hepatitt B, men har likevel søkt jobber, sier Leila.

— Vi har vært på flukt i mange år. Vi har ingen av de papirene politiet ber om, bedyrer hun.

Problemet er at verken Syria eller Tyrkia vil ha familien, siden de voksne ikke kan dokumentere hvem de er. Dessuten er to av de seks barna født i Tyskland og den yngste i Norge. Ingen myndighet kan bestride at i alle fall disse er statsløse.

I det siste brevet fra Utlendingsnemnda heter det at omgjøringsanmodningen om å utvise familien er stilt i bero etter instruks fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Det står også å lese at familien kan oppholde seg i Norge i påvente av at Utlendingsnemnda har behandlet saken ferdig.

Dette brevet er datert 11. september i år.

Mangler identitet

Politiet klarer i dag ikke å verifisere identiteten til 93,4 prosent av asylsøkere som er kommet til Norge de siste årene.

Noen mangler alle id-papirer.

Noen har feil i papirene.

Noen har papirer som ikke aksepteres av hjemlandene.